Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat
Menu Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat

Studie

Studie

Met de studie Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat in Arnhem kun je in twee jaar een volledige onderwijsbevoegdheid halen. Je volgt daarvoor een op maat gesneden onderwijsprogramma, waarin je wordt voorbereid op het docentschap door onder andere vakdidactiek en het lopen van stages. Daarnaast ga je diepgaand in op kunsttheorie.

Je wordt opgeleid tot een artist educator die je eigen kunstenaarschap en docentschap met elkaar verbindt. Je brengt anderen in aanraking brengt met kunst en design, ook mensen voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is. Je stimuleert hen tot maken en in de ontwikkeling van hun eigen talent en haakt aan bij persoonlijke en maatschappelijke vragen. Je laat ervaren wat kunst teweeg kan brengen en hoe het is om uiting te geven aan wat je bezighoudt. 

Na de opleiding heb je een brede onderwijsbevoegdheid. Dit betekent dat je bevoegd bent om:

  • Les te geven op alle niveaus van het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en basisonderwijs
  • Lessen te verzorgen in zowel de beeldende kunstvakken als in de vakken ckv en kunst algemeen

Daarnaast kun je met deze opleiding buiten het onderwijs aan de slag bij bijvoorbeeld culturele instellingen. Ook kun je als zelfstandig ondernemer een praktijk in kunsteducatie opzetten (na inschrijving bij de Kamer van Koophandel).

2

Voor wie?

Het op maat gemaakte studietraject van DBKV Arnhem is speciaal bedoeld voor:Het op maat gemaakte studietraject van DBKV Arnhem is speciaal bedoeld voor:

  • Autonome beeldend kunstenaars met een afgeronde hbo-kunstopleiding;
  • Hbo-afgestudeerde vormgevers en ontwerpers (bijvoorbeeld grafisch vormgevers, modeontwerpers en product designers);
  • Docenten met een tweedegraadsbevoegdheid tekenen, handvaardigheid of textiele vormgeving

Studieprogramma op Maat

Je volgt een op maat gesneden programma, dat aansluit op je vooropleiding. Tijdens het intakegesprek krijg je al een indicatie van mogelijke vrijstellingen. Aan het begin van je studie worden die aan de hand van je cv en een portfoliopresentatie nader vastgesteld. Je onderwijsprogramma is afhankelijk van je achtergrond en ervaring, maar gaat uit van een kerncurriculum van theorie- en educatievakken dat in studiegroepen van vijftien tot twintig personen wordt gevolgd. Gemiddeld besteed je vijfentwintig tot dertig uur per week aan je studie, inclusief huiswerk en stages.

Je studeert samen met studenten met verschillende leeftijden en achtergronden, met als belangrijke overeenkomst dat iedereen een opleiding tot kunstenaar of vormgever heeft afgerond. Deze diversiteit aan ervaring, opleiding en artistieke praktijken geeft een extra dimensie aan de studie. In enkele gevallen volg je vakken van de vierjarige deeltijdopleiding, maar voor het merendeel volg je een lesprogramma dat specifiek onderdeel is van de DBKV-op-maat opleiding.

De lesdagen van de opleiding zijn dinsdag en vrijdag van 9.15 – 16.30 uur. Stages zijn mogelijk binnen de genoemde lesdagen en worden geregeld via het stagebureau.

3

Kosten

Wanneer je niet eerder een docentenopleiding of een opleiding in de zorg hebt gevolgd, betaal je in de meeste gevallen het wettelijke collegegeld van 2143,-. Gebruik de ArtEZ collegegeldwijzer om eenvoudig te berekenen of dit tarief op jou van toepassing is.

Houd naast het collegegeld rekening met boekengeld, materiaalkosten en geld voor excursies. Als deeltijdstudent kun je bij DUO een tegemoetkoming studiekosten lerarenopleiding aanvragen. Wanneer je al in het onderwijs werkzaam bent, kun je in aanmerking komen voor een lerarenbeurs

Raadpleeg voor mogelijke vergoedingen verder de websites van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), de belastingdienst en ArtEZ

 

Wat leer je bij de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat?

Het werkveld waarin je als docent beeldende vorming na de studie terechtkomt is breed. Tijdens de opleiding bewandel je daarom gaandeweg steeds meer je eigen pad.

Het studieprogramma focust op de domeinen theorie en educatie, met vakken op het gebied van didactiek van beeldende kunstvakken, didactiek van ckv en van kunst algemeen, psychologie, pedagogiek en onderwijskunde, filosofie, cultuurgeschiedenis, kunsttheorie en hedendaagse kunst. Je doet kennis op over leren, speciale doelgroepen en sociale psychologie, maar ook over het ontwikkelen van lessen, lesmateriaal en methodes. Daarnaast verdiep je je in de rol en positie van kunst en design in de samenleving. Je bevraagt je eigen positie, bestudeert andere makers en verdiept je in tendensen. In stages leer je hoe je als docent kunt werken met verschillende doelgroepen binnen en buiten het onderwijs. Het studieprogramma biedt een brede en verdiepende basis, met steeds meer mogelijkheid om binnen de vakken tot een eigen invulling te komen.

Het individuele afstudeertraject van de opleiding Docent bestaat uit een theoretisch onderzoek en uit een eindstage. Deze stage kun je helemaal als schoolstage inrichten lopen, maar je kunt ook ervaring opdoen in de buitenschoolse kunsteducatie.

Stages

Stage-ervaringen vormen in deze docentopleiding uiteraard een belangrijk onderdeel van je professionele vorming. Hierin komen alle competenties uit het beroepsprofiel samen en valt de kennis die je verwerft tijdens de opleiding op z’n plek: wat je hebt geleerd, kun je daadwerkelijk toepassen. Je komt erachter welke werksetting bij je past, met welke doelgroepen je wilt werken en wat je eigen opvattingen zijn over onderwijs en kunsteducatie. Zo kom je gaandeweg tot een persoonlijke invulling van de artist educator die je wilt zijn.

Binnenschoolse stages variëren van basis- en voortgezet onderwijs tot mbo; buitenschoolse stages kun je bijvoorbeeld lopen in musea, op festivals, bij uitgeverijen en kunstencentra. We hebben als opleiding veel contacten met het werkveld en kunnen daardoor goede stageplekken aanbieden.

4

Activiteiten buiten het curriculum

De studie Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat biedt ruimte om naast de ‘vaste’ onderdelen van de studie op vrijwillige basis allerlei andere activiteiten te ondernemen, georganiseerd door de opleiding en de studenten zelf. Denk aan excursies, lezingen, debatten, beroepssymposia, exposities, een beurs als Unfair en leren schrijven bij het DBKV-Magazine. Bij deze activiteiten gaat het niet om het verzamelen van studiepunten. De focus ligt op inspelen op de actualiteit, initiatief nemen, je blik verbreden en naar buiten treden.

Studieloopbaanbegeleiding

Naast de lessen die je volgt kijken we ook meer integraal naar je ontwikkeling in de studie en de keuzes die je daarin maakt, bijvoorbeeld bij de stages. Je studieloopbaanbegeleiders en docenten helpen je om de uitdagingen die je onderweg tegenkomt het hoofd te bieden.

Faciliteiten

De academie beschikt over goed geoutilleerde werkplaatsen. Bij alle werkplaatsen zijn werkplaatsassistenten aanwezig. 

5
Werkplaats keramiek
  • In de centrale werkplaats vind je alle machines en gereedschappen voor het werken met hout, metaal en kunststof, evenals een naaiatelier, straal- en spuitruimte en een materialenwinkel. Daarnaast is er in de kelder opslagruimte voor werkstukken.

  • In de grafiekwerkplaats is alles aanwezig voor het beoefenen van grafische technieken (etsen, lithograferen, houtsnijden etc.).

  • De werkplaats fotografie beschikt over alle faciliteiten (computers/printers) voor digitale fotobewerking. Je kunt hier ook een digitale camera lenen.

  • In deze werkplaatsvind je diverse typen camera's, monitoren, beamers en computers voor digitale beeld- en geluidsmontage.

  • In de keramiekwerkplaats kun je mallen maken, gieten, boetseren, werken met gips en nog veel meer. Ook vind je hier ovens voor het bakken en glazuren van je werkstukken.

  • In de drukkerij kun je terecht voor zeefdrukken, groot formaat printen, transferpers, snijplotten en snijmachine, boekbinden en letterzetten.

  • Voor het programmeren en het automatiseren van taken binnen computerprogramma’s als Illustrator en InDesign beschikken we over een hardware software LAB. Ook kun je hier werken met allerlei elektronica, denk aan arduino, motoren en robots bouwen.

  • Als DBKV-student zul je soms ook gebruik maken van de studio's van de theater- en dansopleidingen bij ArtEZ in Arnhem.

Zelfstandig ondernemer?

Basiskennis over ondernemen komt aanbod tijdens de workshops Art Economy.

Studeren in Arnhem

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Arnhem.

Studiegids

Wil je nog meer weten over deze studie? Lees dan de studiegids van de opleiding. In deze gids staat alle praktische en inhoudelijke informatie van de
studie. Van missie en visie van de opleiding, tot de attitude die de opleiding bij je wil ontwikkelen. Van een inhoudelijke toelichting op alle programma’s, tot studeren met een beperking en studiepunten overzichten. 

Download de studiegids

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink