Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Topopleidingen

Keuzegids onderzoekt ieder jaar de kwaliteit van mbo- hbo-, wo, en masteropleidingen. Het staat bekend als de enige echt onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen beoordeelt en vergelijkt. Wanneer een opleiding op topniveau scoort, mag deze het predicaat Topopleiding voeren.

ArtEZ Topopleidingen
Les in de studio van de opleiding Dans

Kwaliteitszegel Topopleiding

Opleidingen en onderwijsinstellingen die in de Keuzegids als beste beoordeeld worden, krijgen een speciaal kwaliteitszegel toegekend en het predicaat Topopleiding. Wanneer je deze zegel bij een opleiding ziet staan, dan weet je dat het onderwijs van kwalitatief hoog niveau is. Het is goed te benadrukken, dat het bij een kwaliteitszegel om een 'cum laude' gaat. Ook studies zonder dit predicaat, kunnen als (zeer) goed beoordeeld zijn in de Keuzegids. Jaarlijks in oktober worden de Topopleidingen van het komende jaar bekendgemaakt. 

Lees hier de score van de bacheloropleidingen 2024

Lees hier de score van de bacheloropleidingen 2023

Lees hier de score van de bacheloropleidingen 2022 en hier de score van de masteropleidingen in 2022

Hoe komt Keuzegids tot een oordeel?

Keuzegids maakt gebruik van diverse bronnen:

 • Nationale Studenten Enquête (NSE) 
  De NSE is een enquête die de studententevredenheid onderzoekt. Deze wordt jaarlijks uitgebracht door Studiekeuze123 . De stichting Studiekeuze123 is opgericht door studenten, het hoger onderwijs en ministerie van OCW, om objectieve studiekeuze-informatie te verzamelen en te verspreiden. Wanneer je bij ArtEZ studeert, kun je meedoen aan deze enquête.
 • Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) 
  NVAO is de organisatie die gemachtigd is om hbo- en wo-opleidingen van Nederland een kwaliteitsstempel van goedkeuring te geven. Dat gebeurt in principe elke zes jaar.
 • Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) en Vereniging Hogescholen
  Daarnaast wordt gekeken hoeveel studenten voortijdig met hun opleiding stoppen. Want wat heb je aan een goede opleiding als je de eindstreep niet haalt? Hiervoor worden de gegevens van universiteitenvereniging 
  VSNU en Vereniging Hogescholen gebruikt.
 • Raad van Organisatie Adviesbureau (ROA)
  Onderzoeksbureau ROA brengt de arbeidsmarkt van afgestudeerden in kaart.