Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Kiezen voor een studie

Een studie kiezen kan een pittige opgave zijn. Een open dag bezoeken of meeloopdag volgen kan daarbij echt helpen.

Open dagen: een algemene kennismaking

Een open dag is bij uitstek geschikt om je breed te orienteren op ArtEZ en onze opleidingen. In november zijn de grote open dagen van ArtEZ. Alle locaties zijn dan geopend. In het voorjaar zijn er op sommige locaties nog open dagen of informatieavonden. Ook vanuit huis is het mogelijk kennis te maken met ArtEZ, door middel van online sessies. De data staan in de agenda.

Naar de agenda

Meeloopdagen: verdere verdieping

Op een meeloopdag volg je een deel van het reguliere onderwijsprogramma, meestal gekoppeld aan een student van de opleiding. Na die dag heb je een goed beeld van de studie, de sfeer, de werkdruk en of het bij jou past. Je kan alleen een meeloopdag volgen als je serieus overweegt om deze opleiding te gaan doen en je je erin hebt verdiept. Het aantal plaatsen op een meeloopdag is beperkt en aanmelden is verplicht. Meeloopdagen worden het hele jaar door gepland. Houd de agenda in de gaten.

Kwaliteit van een opleiding

De studenttevredenheid en de waardering van experts zeggen veel over de kwaliteit van het onderwijs. Dat kan de doorslag geven in je keuze voor een opleiding.

Oordeel experts

Het oordeel van de experts is opgenomen in de accreditaties van de opleiding. Accreditaties in Nederland worden verzorgd door de onafhankelijke Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Meer over kwaliteit en accreditatie van het onderwijs.

Oordeel studenten

De studenttevredenheid wordt jaarlijks gepeild in de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dit is een landelijke enquête die door het onafhankelijke Studiekeuze123 wordt afgenomen onder de studenten in het hoger onderwijs. ArtEZ scoort jaarlijks hoog, vooral op de studenttevredenheid over de docenten, de inhoud van de opleiding en de sfeer op de locaties. Studies die cum laude scoren, mogen het predicaat Topopleiding voeren. 

Keuzegids hoger onderwijs

De Keuzegids Hoger Onderwijs komt jaarlijks uit. De Keuzegids vergelijkt opleidingen met elkaar en baseert zich op oordelen uit de NSE en op oordelen van experts in de accreditaties. Keuzegids wijst jaarlijks zogenaamde topopleidingen aan. ArtEZ heeft er veel! Bij iedere opleiding staat aangegeven of het volgens de criteria van Keuzegids een topopleiding is.