Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Startersprogramma

Het ArtEZ Business Centre heeft de ambitie niet alleen studenten te laten kennismaken met het ondernemerschap, maar ook alumni de juiste begeleiding te geven na afloop van hun opleiding om een succesvolle start te kunnen maken.

 

Startersprogramma

Ready To Start?

Ons startersprogramma Ready To Start biedt twee dagen lang inspirerende workshops voor een interdisciplinaire groep kunstenaars ter voorbereiding op je beroepspraktijk. Hoe breng je jouw werk onder de aandacht, hoe krijg je betaald voor je kunst en hoe genereer je inkomsten zonder al je energie kwijt te raken aan ondernemen? Om dit voor elkaar te krijgen, is het van belang op een doelmatige en zakelijke manier te leren kijken naar je vakmanschap.

Aanmelden

Wil je van je werk een onderneming maken en heb je een korte omschrijving van je bedrijfsconcept dan kun je deelnemen aan Ready To Start. Je kunt je aanmelden via abc@artez.nl Je wordt dan uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om je bedrijfsconcept te bespreken. Ter voorbereiding ontvang je van ons een E-scan die je online kunt maken om je ondernemende competenties en denkstijlen alvast in beeld te brengen.

Agenda

vrijdag 15 oktober & vrijdag 05 november
dinsdag 02 november & dinsdag 23 november (Engelstalig)
donderdag 10 maart & donderdag 24 maart 2022
donderdag 09 juni & donderdag 23 juni 2022

In het kort

In een groep kunstenaars uit verschillende disciplines ga je in de workshops aan het werk met je eigen bedrijfsconcept. Hoe verbind je jouw werk aan het publiek en hoe maak je daar een gezonde onderneming van? Tijdens de workshops helpen we je om duidelijk te krijgen hoe je kunt ondernemen op een manier die bij je past en waar je aandacht op gericht moet zijn. Tot slot ga je onderzoeken wat jouw positie als kunstenaar in het culturele veld kan zijn. Er is veel aandacht voor persoonlijke en individuele begeleiding waardoor iedereen vanuit zijn eigen bedrijfsconcept kan werken. Het programma is opgebouwd uit vier onderdelen die elkaar raken en versterken. We werken vooral vanuit de inbreng van de deelnemers en daarnaast maken we gebruik van bestaande voorbeelden.

Workshop Waardepropositie
In de ochtend van de eerste workshop dag zoomen we in op de waardepropositie van jouw product, bedrijf of dienst. We onderzoeken samen met de andere deelnemers wat jou uniek en waardevol maakt voor jouw klanten. Aan de hand van verschillende theorieën en mini-interviews met elkaar proberen we helder te krijgen wat jou drijft, motiveert en onderscheidend maakt.

Workshop Business Model Canvas
In de middag gaan we aan de slag met het zogeheten Business Model Canvas. Dit model is een manier om je bedrijf uit elkaar te trekken in negen bouwstenen. Je kijkt naar de sterke en zwakke punten van jouw bedrijf, maar ook naar de producten en diensten die je aanbiedt en de wensen van je klanten. De waardepropositie waar we in de ochtend aan hebben gewerkt is de basis van je bedrijf en ook de kern van dit model. Het model geeft je inzicht wat er bij het uitvoeren van je vak komt kijken en welke keuzes je kunt maken om je verder te professionaliseren.

Amit Palgi – Dancer & choreographer Photography – Sophie Vermeulen

Workshop Klantvalidatie
De ochtend van de tweede dag zoomen we in op klantvalidatie: wie is jouw klant, waarom zou iemand bij jou willen kopen en waar liggen zijn of haar behoeftes en intenties. Het is heel belangrijk te weten wie jouw potentiele klanten zijn en of zij bij jouw product en werk passen.

Workshop Financiën
We sluiten af met een persoonlijk onderzoek naar de relatie tussen jouw timemanagement en het verdienvermogen van jouw onderneming. Je leert ook begrotingen op te stellen. Wat zijn de kosten en investeringen enerzijds en je opbrengsten en winst anderzijds. Welke kosten neem je op in verschillende soorten begrotingen. Aan de hand van voorbeelden uit de groep en de ervaring van de trainers behandelen we een aantal voorbeelden

Het Startersprogramma wordt gegeven door Jessica de Jaeger en Cily Smulders. Jessica de Jaeger geeft les in cultureel ondernemerschap. Ze coacht en adviseert op artistiek-inhoudelijk, persoonlijk en zakelijk vlak, zowel binnen als buiten ArtEZ. Cily Smulders is docent personal branding voor creatieve ondernemers en coacht ArtEZ alumni in de ontwikkeling van hun beroepspraktijk. Zij is coördinator van het startersprogramma Ready to Start en de Startersvouchers voor ArtEZ alumni.

 

Wie gingen je voor?

Valeria Vangelista, alumna illustration design: "Ruimte maken voor jezelf in de wereld als ondernemer/kunstenaar is ingewikkeld en het kan onmogelijk lijken als je eenmaal klaar bent met je studie. Maar de waarheid is dat het gewoon een grote oceaan vol vissen is waarin je moet leren zwemmen. Dankzij de middelen die het startersprogramma bood en door mijn passie weet ik dat ik in deze grote zee gerust kan zwemmen. Het ArtEZ startersprogramma is een verademing voor mij geweest. Het was een concrete duik in de realiteit van ondernemerschap en hoe je voor jezelf kan beginnen". Lees hier haar hele verhaal.

Gijs Kreutzkamp studeerde in 2020 af in de richting Comic Design en volgde ons startersprogramma. Gijs vertelt je meer over dit programma, wat hem bezighoudt en zijn eerste stappen in de ontwikkeling van zijn eigen beroepspraktijk: “Uiteindelijk kun je jouw vaardigheden als kunstenaar nog zo hebben geperfectioneerd, als je niet weet aan wie je kunst kunt of wil verkopen en voor hoeveel, dan zal het nog lastig worden om met je werk je boterham te verdienen”.  Lees hier zijn verhaal.