Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Financiële regelingen

Hieronder vind je een aantal belangrijke financiële regelingen voor studenten.  

Lerarenbeurs voor scholing

Leraren kunnen aanspraak maken op de lerarenbeurs voor scholing. Meer informatie vind je op www.rijksoverheid.nl.
Als je de lerarenbeurs wilt aanvragen heb je een Brincode en het Crohonummer van ArtEZ nodig. Die Brincode is 27NF en de Croho/Isatcode is Docent BKV 39100, Docent Muziek 39112, Docent Theater 34745,
Docent Dans 34940, Kunsteducatie 49117. Meer weten? Neem dan contact op met de desbetreffende docentenopleiding.

Tegemoetkoming leraren

Heb je geen onderwijsbevoegdheid en geen recht (meer) op studiefinanciering, dan kun je eventueel een tegemoetkoming voor leraren bij de DUO aanvragen.

Aftrekpost belasting

Studiekosten, denk aan collegegeld en studieboeken, mag je aftrekken van je inkomsten wanneer je belastingaangifte doet. Meer informatie is te vinden op Studeermeteenplan.nl.

Stimuleringsmaatregel onderwijs

Door een groeiend tekort aan medewerkers in de zorg en in het onderwijs stimuleert de overheid studenten om een (tweede) opleiding in de zorg of in het onderwijs te volgen. Studenten die niet eerder een diploma in het onderwijs of in de gezondheidszorg hebben behaald, betalen daarom wettelijk collegegeld in plaats van instellingscollegegeld.

Halvering van het collegegeld voor eerstejaarsstudenten en studenten van een lerarenopleiding

De hoogte van het collegegeld kan voor iedereen een financiële drempel zijn. Daarom halveert het kabinet sinds studiejaar 2018-2019 het collegegeld van eerstejaars studenten. Daarnaast wil het kabinet dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs. Daarom geldt voor lerarenopleidingen een extra jaar halvering van het collegegeld. Ga voor meer informatie naar de voorwaarden voor halvering van het collegegeld. 

Kinderopvangtoeslag 

Combineer je je studie met de zorg voor een kindje en maak je gebruik van kinderopvang? Check dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of je met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag en vraag het meteen aan.