Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Sophiagebouw
Sophiagebouw Sophiagebouw

ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle

Sophiagebouw

De Academie voor Art & Design in Zwolle heeft een groot aanbod opleidingen op het gebied van vormgeving plus de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving, de associate degree Interieurvormgever en de bachelor Interieurarchitectuur.

ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle

Sophiagebouw

De Academie voor Art & Design is sinds 2003 gevestigd in het gerenoveerde Sophiagebouw, het oude ziekenhuis in Zwolle. De academie deelt het gebouw met de opleiding Docent Theater Zwolle.
Het Sophiagebouw is door architectenbureau Henket en Partners volledig gerenoveerd. Henket heeft niet alleen het bestaande pand geschikt gemaakt voor de komst van de kunstacademie, maar heeft er ook een nieuwe vleugel aan laten bouwen. In 2014 werd het oude laboratorium van het ziekenhuis aan de academie toegevoegd. Hier zit nu het medialab met alle werkplaatsten voor digitale media.

Human Matters

Voor ons is Human Matters een ideaal, een poging om de ideeën achter deze missie te verenigen. In dit ideaal zit enerzijds de humaniteit, de menselijke maat, de lichamelijkheid, de zintuigelijke waarneming en de menselijke socialiteit die we altijd met ons meebrengen. Anderzijds zit er de materie in: de materialiteit en de vorm van de kunst. Samenvattend zegt Human Matters dat de mens ertoe doet en dat deze het waard is om voor te vechten in de huidige wereld. In een wereld die steeds grotere economische verschillen kent, in een wereld met steeds grotere gevaren voor democratie en leefbaarheid.

Human Matters is een kritiek op de ideologie van het maatschappelijk systeem waarin we leven. Het biedt een tegenwicht tegen hyperspecialisatie in de wetenschap en tegen de nadruk op prestatie en profijt in de neoliberale meritocratie. In de kunsten kan er aandacht zijn voor de mens als een zintuiglijk, denkend en voelend wezen dat in gemeenschappen leeft. Lees hier meer over de idealen van de Academie voor Art & Design Zwolle.

Constantijn Huygens

De Academie voor Art & Design is in 1978 opgericht als de Christelijke Academie voor Beeldende Kunst (CABK) in Kampen. In de jaren '80 fuseerde de academie samen met o.a. het conservatorium in Zwolle tot Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens. In 2002 ging Constantijn Huygens over in ArtEZ. Een jaar later verhuisde de academie van Kampen naar Zwolle. De academie maakt samen met de vestigingen in Arnhem en Zwolle, deel uit van de faculteit Art & Design.

gebouwen
Sophiagebouw

Contact 

Overzicht, contactgegevens en route van alle ArtEZ-instituten in Zwolle.

Directeur
Thom Wildeboer a.i.
t.wildeboer@artez.nl 

Opleidingen Zwolle