Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Honours Lab (voorheen Honours Programme) en Radboud University workshop met harpiste Lavinia Meijer
Honours Lab (voorheen Honours Programme) en Radboud University workshop met harpiste Lavinia Meijer Honours Lab (voorheen Honours Programme) en Radboud University workshop met harpiste Lavinia Meijer

Onderzoek

Honours Lab (voorheen Honours Programme) en Radboud University workshop met harpiste Lavinia Meijer

Onderzoek bij ArtEZ wordt gedefinieerd door wie we zijn – als individu en als collectief. Als kritische, samenwerkende en creatieve gemeenschap waarin een diversiteit aan lectoraten, (master)opleidingen, activiteiten en publicaties samenkomen, behandelen we urgente vragen en trends van deze tijd. Hierdoor kunnen we verandering teweeg brengen en zinvolle en zorgzame verbintenissen creëren voor een toekomst met nieuwe mogelijkheden, op menselijk en op ethisch vlak.

Onderzoek

Onze lectoraten

De lectoraten van ArtEZ hebben onderzoek als kernbusiness. Zij houden zich bezig met praktijkgericht onderzoek, om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en om samen met het werkveld te innoveren. Vanuit de lectoraten creëren we een intellectuele beweging, die uitgaat van ‘Another is Possible’: een andere toekomst, een andere emotie, een ander idee, een ander leven, een andere wij.

Lectoraat Mode

Lectoraat Art education as Critical Tactics (AeCT)

Lectoraat Tactical Design

Lectoraat Theorie in de kunsten

Lectoraat Music-Based Therapies and Interventions (MTI)

Onderzoek en onderzoeksgemeenschap

Een levendige onderzoeksgemeenschap ontstaat door ruimte te bieden aan veel verschillende vormen van onderzoek, door het ontwikkelen van een nieuwsgierige en kritische houding, door van perspectief te wisselen en je eigen onderzoek te toetsen aan dat van anderen. Dat gebeurt in projecten, publicaties en programma’s van:

Professional Doctorate

Naast een bachelor- of masteropleiding heeft het hbo sinds 2023 ook een derde leertraject: een professional doctorate (PD). Een Professional Doctorate is van gelijkwaardig niveau als een universitaire PhD maar heeft een ander karakter en een andere internationaal erkende titel: PD. Bij ArtEZ is de Chinouk Filique de Miranda allereerste PD kandidaat in september 2023 van start gegaan.  

Meer informatie over het Professional Doctorate-programme bij ArtEZ

Masteronderwijs

De masterprogramma's van ArtEZ vormen een kritische community van veranderaars in een wereld in transitie. Een creatieve community van zoekers en vinders, met ruimte als antwoord op nieuwe realiteiten. Een gepassioneerde community van gemotiveerde studenten, die het verschil durven maken.

Dit is hoe we bij ArtEZ de rol van onderzoek in de kunsten en in ons masteronderwijs zien. Potentiële toekomsten beleven en verkennen. Je op onbekend terrein wagen. Kritisch zijn en artistiek experimenteren. En dat alles breder communiceren binnen de dynamische context van onze globaliserende samenleving, met en vanuit visie en energie.

Doing (Artistic) Research

Doing (Artistic) Research is een (pilot-) programma dat gezamenlijk aangeboden en gecureerd wordt door docenten, onderzoekers, alumni en studenten van ArtEZ. In lezingen, workshops en tentoonstellingen kunnen studenten los van hun eigen studie met verschillende aspecten van (artistiek) onderzoek kennismaken.

Honours Lab

Studenten uit alle jaarlagen en disciplines kunnen aanvullend op hun studie kiezen voor het Honours Lab en zo meer theoretische kennis opdoen of onderzoek uitvoeren. Het programma bestaat uit los van elkaar te volgen tracks, bedoeld voor studenten die op zoek zijn naar perspectieven en uitdagingen die zich ook buiten hun eigen creatieve terrein bevinden. Het Honours Lab moedigt aan tot het verwoorden van visies en het plaatsen van werk in een bredere context. Het biedt een basis voor verder onderzoek: artistiek, wetenschappelijk of anderszins.

Onderzoek en experiment

Onderzoek is ook experimenteren en dingen uitproberen. Nieuwe technologieën bijvoorbeeld. Wat kunnen die betekenen voor muziek, mode of productontwikkeling? Bijzonder veel blijkt uit de diverse projecten en workshops die de afgelopen jaren bij ArtEZ hebben plaatsgevonden. In het eigen researchlab, ArTechLab, kunnen studenten van alle kunstdisciplines experimenteren. Vaak in samenwerking met universiteiten en bedrijven.

Contact Onderzoek en Valorisatie ArtEZ

Vragen over het onderzoek van ArtEZ? Stuur dan gerust een email naar info@artez.nl, of kijk op artez.nl/contact. Hier vind je een actueel overzicht van de meest gestelde vragen, contactgegevens en locaties.

Tamara Rumiantsev, Directeur Onderzoek en Valorisatie
Onderlangs 9, 6812 CE Arnhem
Postbus 49, 6800 AA Arnhem