Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Project Scalabor Bruist - 2024

Maatschappelijke betrokkenheid bij ArtEZ

Project Scalabor Bruist - 2024

Bij ArtEZ geloven we dat kunst en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand gaan. Studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers werken actief aan oplossingen voor sociale, ecologische en culturele vraagstukken, zowel binnen onze academies als daarbuiten. Of het nu gaat om lokale projecten of internationale samenwerkingen, we zoeken altijd naar manieren om impact te maken. Kunst heeft de kracht om verandering teweeg te brengen, en die kracht zetten we in als katalysator voor duurzame impact. We willen niet alleen binnen ArtEZ inspireren, maar onze invloed laten voelen tot ver buiten onze eigen muren. Zo bouwen we samen aan een toekomst waarin kunst écht het verschil maakt.

Maatschappelijke betrokkenheid bij ArtEZ

Sustainable Development Goals

Maatschappelijke betrokkenheid zit in ons DNA. We omarmen de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties als kompas voor onze inzet op wereldwijde vraagstukken zoals onderwijs, klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Specifiek richten we ons daarbij op SDG 4 (inclusief en gelijkwaardig onderwijs), SDG 10 (ongelijkheid verminderen), SDG 13 (klimaatverandering aanpakken) en 16 (vrede, veiligheid en rechtvaardigheid).

Onze studenten, docenten en medewerkers geven op hun eigen creatieve manier invulling aan deze doelen, met initiatieven die zowel binnen de opleidingen als academiebreed worden uitgerold. We dagen onszelf continu uit om verder te gaan en nieuwe, duurzame oplossingen te bedenken. Via maatschappelijke projecten en artistiek onderzoek werken we samen aan een inclusieve en rechtvaardige samenleving waarin kunst een krachtige rol speelt.

Initiatieven ArtEZ-breed

Bij de inkoop van producten en diensten, bij het onderhoud van en aanpassingen aan onze gebouwen en in ook onze arbeidsvoorwaarden spelen duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid een belangrijke rol. Dit vertaalt zich in verschillende initiatieven:  

Fraenck x ArtEZ: van oude vlag naar nieuwe tas

Al jarenlang geeft ArtEZ kleur aan de stad Arnhem tijdens de open dagen en ArtEZ finals. Overal in de stad, van de bruggen en het station tot de binnenstad, gebruiken we trots de vlaggenmasten om onze afstudeerpresentaties en open dagen aan te kondigen, en om het werk van onze studenten te tonen. Verouderde vlaggen vervangen we door nieuwe, maar de oude belandden jarenlang in ons magazijn – opgeslagen in dozen, op een schap. Zomaar weggooien voelde niet goed en past niet bij onze ambitie om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Maar wat doe je met die oude vlaggen? Ons magazijn werd voller en voller, dus het werd tijd voor een duurzame oplossing. Die vonden we bij Fraenck, de prachtige sociale onderneming van ArtEZ-alumnus Ratna Ho.
 
Zo dragen we met deze samenwerking niet alleen bij aan duurzaamheid, maar zijn we ook alert op het vinden van samenwerkingsverbanden met partners die sociaal-maatschappelijke impact hoog in het vaandel hebben staan. Deze samenwerking sluit daar perfect bij aan. En hiermee hopen we ook andere instellingen, onze medewerkers en studenten te inspireren. 

 

  • Als organisatie hebben we de kans om met onze inkopen echt het verschil te maken. Door bewust te kiezen voor producten en diensten die niet alleen financieel aantrekkelijk zijn, maar ook duurzaam én sociaal verantwoord, kunnen we flinke stappen zetten richting een betere toekomst. Dit gaat verder dan alleen inkopen; het gaat om keuzes die bijdragen aan de wereld om ons heen. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van onze milieu-impact door materialen circulair te hergebruiken. En er is meer: we werken graag samen met partners die Social Return on Investment (SROI) hoog in het vaandel hebben – bedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben, bijvoorbeeld. Diversiteit, inclusie en ketenverantwoordelijkheid zijn voor ons net zo belangrijk in deze aanpak.

    Elke aanbesteding is voor ons een kans om een stap vooruit te zetten. We nemen niet zomaar de goedkoopste optie, maar kijken verder. Gunningscriteria kiezen we zorgvuldig en sluiten aan op de opdracht. Zo belonen we leveranciers die een helder beleid voor diversiteit en inclusie voeren en stellen we eisen aan nieuwe opdrachtnemers rondom milieubeheer en SROI. Op deze manier gunnen we opdrachten aan partijen die nét dat stapje extra zetten. Want we geloven dat verantwoord inkopen meer is dan een checkbox; het is een krachtige manier om positieve impact te realiseren.

  • Verspreid over onze locaties in Zwolle, Arnhem en Enschede maken, leren en werken ruim 3000 studenten en bijna 1000 medewerkers dagelijks aan een inspirerende toekomst. Het is essentieel dat deze plekken niet alleen inspireren, maar ook duurzaam en toegankelijk zijn, zowel voor het fysieke klimaat als voor het artistieke klimaat waarin we willen floreren. Met grote gebouwen in ons beheer beseffen we dat we een aanzienlijke maatschappelijke impact kunnen realiseren door bewuste keuzes te maken.

    De komende jaren zetten we ons extra in voor betere toegankelijkheid van onze gebouwen, in samenwerking met Ongehinderd. We zijn er nog zeker niet, maar komen telkens een stap verder. Daarnaast streven we ernaar dat al ons onderwijsvastgoed in 2050 volledig klimaatneutraal is. Elk inkooptraject op het gebied van vastgoed en bouw sluit aan bij onze ambitie voor duurzaamheid, waarbij we werken volgens de CSRD-richtlijn en focussen op energiebesparing en hergebruik van materialen.

    Een actueel project in dit kader is de herontwikkeling van de locaties Oude Kraan 74 en 72 in Arnhem, die hard toe zijn aan renovatie. Deze locaties hebben prioriteit en worden vernieuwd met oog op onze lange termijn visie. We onderzoeken samenwerkingsmogelijkheden met externe partijen om een efficiënte inrichting van onderwijsruimtes te realiseren, wat de interactie tussen verschillende disciplines zal versterken.

  • Om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering (SDG 13) stimuleren we duurzaam vervoer en ontmoedigen we het reizen met een hogere CO2-uitstoot.

    Vanaf 1 januari 2024 ontvangen medewerkers die met het openbaar vervoer reizen en verder dan tien kilometer van ArtEZ wonen, een hogere reiskostenvergoeding dan degenen die met de auto komen. Voor medewerkers die binnen een straal van 10 kilometer wonen, is de fietsregeling verbeterd door een verhoging van het belastingvrije bedrag bij de aanschaf van een fiets, wat het aantrekkelijker maakt om op de fiets te stappen.

    Met de verhoging van de reiskostenvergoeding voor alle medewerkers die verder weg wonen, en de extra prikkels voor groen vervoer, willen we bewuste keuzes stimuleren en de ecologische voetafdruk van woon-werkverkeer verkleinen.

  • In lijn met de landelijke aanpak tegen plastic zwerfafval zetten we een stap richting een duurzamer gebruik van drinkbekers. Sinds begin 2024 ontvangen studenten en medewerkers een herbruikbare beker, die de oude wegwerpbekers vervangt. Hiermee geven we invulling aan de Europese Single-Use Plastics (SUP-)richtlijn en dragen we bij aan het verminderen van plastic afval.

    Op de nieuwe beker, gemaakt van gerecycled polypropyleen, staat het ArtEZ-logo. Je kunt de beker makkelijk met koud water schoonmaken. Bezoekers moedigen we aan om hun eigen beker mee te nemen. Tegen een kleine vergoeding kunnen ze een mooie ArtEZ-beker aanschaffen in de kantine. Zo maken we samen een bewuste keuze voor minder afval en een schonere omgeving.