Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Vouchers en leningen

Vouchers en leningen

De Startersvoucher van €2.500 voor ArtEZ alumni

Je kunt als ArtEZ alumnus tot maximaal drie jaar na afstuderen de startersvoucher aanvragen bij het ArtEZ Business Centre (ABC). En als je ons READY TO START programma hebt gevolgd heb je al een perfecte voorbereiding klaarstaan. De voucher gebruik je voor een eerste investering in en voor de opstart van je onderneming.

We werken hierin samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), de Radboud Universiteit (RU) en Van Hall Larenstein (VHL), de voucher is er dus ook voor hun studenten, promovendi en afgestudeerden.

Het ABC helpt je bij de aanvraag, inclusief een pitch training om jouw bedrijfsconcept en begroting zo goed mogelijk voor het voetlicht te krijgen voor een beoordelingscommissie. Deze commissie komt 4 tot 6 keer per jaar bijeen om alle voucheraanvragen te beoordelen. Houd er daarom rekening mee dat een goede voorbereiding het halve werk is en je hiervoor een paar maanden de tijd neemt.

Je kunt een aanvraag doen als je binnen je onderneming niet meer dan €10.000 euro hebt omgezet en het uitgeven aan de opstart van je bedrijf, maar je kunt het bijvoorbeeld niet besteden aan inkoop van producten die je direct inzet voor verkoop. Na afloop schrijf je een eindverantwoording en een verslag over wat je allemaal hebt bereikt en ook misschien over wat er niet is gelukt. Want wat zo fijn is, het geld van de voucher hoef je na toekenning niet terug te betalen.


De aanvraag

Je beschrijft je idee of plan voor je bedrijf en je legt uit waarom jouw idee, product of zelfs dienst, uniek en vernieuwend is. Je geeft aan hoeveel ervaring je hebt en wat je ondernemende kwaliteiten zijn. Het is ook belangrijk om inzichtelijk te maken hoever je al bent en dat je plannen haalbaar zijn.

En wie zijn je klanten eigenlijk? Of heb je al klanten en wat betalen ze voor dat wat jij doet en is dat realistisch? Je vertelt op welke manier je jouw idee gaat verkopen en hoe jouw werk zich verhoudt tot wat anderen al doen. En je geeft aan welke mogelijkheden je ziet wanneer je verder de toekomst in kijkt. Wij gaan je helpen om hier zo specifiek en concreet mogelijk te zijn.

Goed te weten is dat je met €500 euro van de €2.500 een ArtEZ alumni coach kunt inzetten. Dit zijn coaches uit ons netwerk die heel graag hun vakinhoudelijke kennis, ervaring en hun netwerken met je delen. Je mag ook zelf een voorstel doen voor een coach waarmee je graag zou willen werken.

Stuur ons een bericht voor meer informatie en over hoe je je kunt aanmelden.

Data 2023

Deadline aanmelden bij ABC 30 oktober
Donderdag 30 november Pitch try-out 
Donderdag 7 december Beoordelingscommissie vouchers 

Data 2024

Data Beoordelingscommissie voucher:

Donderdag 14 maart 2024 13:00-16:00 (locatie: Mercator Launch Nijmegen)
Donderdag 6 juni 2024 13:00-16:00 (locatie: HAN Arnhem)
Donderdag 3 oktober 2024 13:00-16:00 (locatie: Mercator Launch Nijmegen)
Donderdag 5 december 2024 13:00-16:00 (locatie: HAN Arnhem)

Kijk voor meer informatie op de website van Orion

Wie van ArtEZ gingen je voor

 

Maaike Kalkhoven

 Hannah (12) en Maaike (21), de curatoren van Galerieniemini, foto Maaike van Kalkhoven

Maaike studeerde in 2022 af, aan de opleiding Fine Art, Design and Education ArtEZ Arnhem met haar Galerieniemini. De galerie maakt tentoonstellingen en biedt kunsteducatie programma’s en methodes aan voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Maaike wil kunsteducatie over hedendaagse kunst vanuit alle hoeken van de wereld op een toegankelijke en interactieve manier aanbieden. Ze zet bijvoorbeeld kinderen met een oog voor kunst in als kindercurator om te helpen met het ontwikkelen van exposities en educatieve programma’s. Galerieniemini neemt altijd zelf een tentoonstelling mee waaromheen ze een lesprogramma ontwikkelen en aanbieden. Met de voucher gaat Maaike onder andere materialen bekostigen en een rijdende tentoonstelling per bakfiets opzetten. Ze kan nu een basis leggen voor haar bedrijf en in het eerste jaar al op pad gaan met meerdere tentoonstellingen.

Frida Berntsen

Foto: Frida Berntsen

Frida studeerde in 2022 af aan de opleiding BEAR. Op 15 december presenteerde ze haar bedrijfsconcept voor de beoordelingscommissie en ze kan nu met een subsidie van 2.500 euro haar kunstwerken en designproducten verder ontwikkelen. Als multidisciplinair kunstenaar onderzoekt ze hoe oude ambachten en tradities vandaag de dag van waarde kunnen zijn. Haar exclusieve tafelkleden bijvoorbeeld, zijn ambachtelijk geprint en geweven met bijzondere garens tot damasten kleden. Ze is ervan overtuigd dat wanneer een product met aandacht liefde en tijd gemaakt is, je het minder snel weg doet en er met zorg mee om gaat. Met de voucher gaat ze haar bedrijf verder ontwikkelen met ruimte voor experiment en onderzoek.

Melvin van Weert

Melvin volgde een aangepast curriculum aan het conservatorium van Enschede. Vanuit een cross-over tussen de Popacademie en Media Music met songwriting, gitaar en audio-engineering/muziekproductie als hoofdvakken. Samen met twee andere deelnemers volgde Melvin een pitchtraining bij de HAN, locatie Arnhem, ter voorbereiding op de starters voucher aanvraag. Hij kreeg begeleiding, uitleg en feedback over hoe een pitch moet zijn om een zo groot mogelijke impact maken. Hij dook er zonder ervaring in en de bijeenkomst gaf hem alle inzichten die hij nodig had om een goede pitch te kunnen geven.

Grytsje Suze Abma

Interdisciplinair ontwerpster Grytsje Suze Abma studeerde in 2019 af aan ArtEZ Arnhem als Docent Beeldende Kunst & Vormgeving (BKV).
Na het volgen van het ArtEZ Business Centre Startersprogramma Ready to Start deed Grytsje een aanvraag voor een voucher en kan ze nu haar plannen voor een Creative Lab realiseren.

Risa Horn

Risa Horn, photo by Raffia Li

Risa Horn studeerde in 2020 af aan de MA-opleiding Dutch Art Institute aan ArEZ. Het ArtEZ Business Center Startersprogramma Ready to Start motiveerde haar om een ‘Gelderland valoriseert’ voucher aan te vragen. Hoe ze zich heeft voorbereid en of ze een voucher toegekend kreeg, lees je hier.

Startersleningen

Wie een goed idee heeft voor een onderneming maar startkapitaal mist om te beginnen, kan terecht voor een starterslening. Dit is bedoeld voor jonge ondernemers in Gelderland die intensief willen samenwerken met de HAN, ArtEZ, Van Hall Larenstein of de Radboud Universiteit en wordt beschikbaar gesteld door de StartUpfonds Gelderland.

De leningen zijn specifiek bedoeld voor de financiering van innovatieve, schaalbare activiteiten in de fase van ontwikkeling, testen en marktintroductie. Er zijn leningen beschikbaar van €10.000,- tot €150.000,-  tegen variabele marktrente. Deze moeten na 1 jaar – gespreid over 2 tot 3 jaar – worden afgelost.

Voor de aanvraag van de starterslening wordt je persoonlijk begeleid door het ArtEZ Business Centre. Twee weken voor de beoordelingscommissie volg je een pitchtraining die speciaal gericht is op deze aanvraag zodat je goede voorbereid bent voor deze presentatie.

Aanmelden
Heb je interesse in een starterslening meld je dan aan via abc@artez.nl. Je wordt dan uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om je ondernemingsplan te bespreken.

Kijk voor meer informatie op de website van Orion