Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ en Bronbeek

ArtEZ en Museum Bronbeek werken sinds 2016 samen met als doel het rijke koloniale verleden van Bronbeek en de kunstzinnige en culturele expertise van ArtEZ met elkaar verbinden. Door samenwerking in projecten met studenten van verschillende opleidingen kan het koloniale erfgoed op artistieke wijze dichterbij worden gebracht. 

ArtEZ en Bronbeek

Samenwerking ArtEZ en Bronbeek

Vanuit ArtEZ werken de opleidingen Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV), Toneelschool, Graphic Design, Design Art Technology en Muziek in diverse projecten samen met medewerkers van Museum Bronbeek. Zo maakten studenten DBKV 28 kunstwerken voor het landgoed Bronbeek en deden studenten Graphic Design en Design Art Technology onderzoek naar koloniaal erfgoed van het Museum Bronbeek. 

Projecten ArtEZ met Bronbeek

  • Studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) van ArtEZ maakten 28 kunstwerken voor het landgoed Bronbeek. Ze zijn er te zien van 15 april t/m 17 mei onder de titel 'Oost west thuis best'.

    De studenten gingen in gesprek met de bewoners van tehuis Bronbeek over het thema ‘Thuis’. Wat maakt thuis eigenlijk thuis? Kun je je thuis meenemen? En hoe kun je je thuis voelen als je weg bent van je eigenlijke thuis? De gesprekken vormden inspiratie voor hun ruimtelijke kunstwerken. De studenten proberen hiermee antwoorden te geven op de vragen of laten zien wat thuis voor hen betekent.

    De studenten die hun werk op het landgoed tonen  zijn Iris Kalff, Bob Terheijden, Kim Wekking, Mirthe de Leeuw, Geerte Beers, Matteo Bal, Ayla Nieuwland, Roos Mulder, Eline Kofahl, Martha Kemper, Suzanne Härle, Jalisa Leuverink, Kim van Iterson, Bert Gerritsen, Willemijn Visser, Jaimy van Nunen, Pien Maessen, Anouschka Zandbergen, Annerie Holland, Emmy Kolkmanm, Ellis Kat, Gemma Rakels, Ilse Knook, Mart Koenen, Dide Korte Lisanne Lankheet & Elise Le Comte.

    Loopjaar project: 2017

  • Laura Meulensteen, dat is mijn naam! Ik studeer dit jaar af aan de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van ArtEZ. In ‘Laura op Bronbeek’ neem ik je mee door mijn stage in Museum Bronbeek.

    Bronbeek is een bijzondere plek: museum over de koloniale geschiedenis van Nederland, maar ook tehuis voor veteranen. In mijn vlogs laat ik je zien wat ik als ArtEZstudent meemaak in het museumleven van Bronbeek. Wat ga ik doen? Wie kom ik tegen? Kortom, hoe zit een afstudeerstage in elkaar? Jullie gaan het meemaken in mijn vlogs.

    Wat ik in mijn stage ga doen? Mijn opdracht is het organiseren van het ‘BronbeekFestival’: een dag voor jong en oud, waarbij bezoekers door activiteiten achter het verhaal van Bronbeek komen. Hierbij komt veel kijken: brainstormen, ontdekken van de inhoud van Bronbeek, veel ideeën ontwikkelen en achter mensen aan rennen om alles geregeld te krijgen. Maar ook de samenwerking met de bewoners van Bronbeek.

    Ik zal alle spannende, succesvolle en minder succesvolle momenten filmen en met je delen. Elke week zal er een vlog online komen op YouTube. Nog meer van mijn avontuur volg je op Instagram.

    Loopjaar project: 2016

  • Museum Bronbeek opende haar museale schatkamer speciaal voor studenten van ArteZ hogeschool voor de kunsten. De eindexamenstudenten lieten zich inspireren door het rijke koloniale erfgoed dat museum Bronbeek beheert.

    Julia Janssen en Madelon Balk selecteerden en vergeleken de spullen van Indische repatrianten met die van hedendaagse Afghaanse en Syrische vluchtelingen. Cas Spoelstra en Amy Whittle bewerkten een collectie luchtfoto’s uit de jaren 1940-’50 uit Indië in een nieuwe presentatievorm. Jennifer Scheffer en Ernst van Hoek interviewden Indiëveteranen die in het tehuis Bronbeek wonen over de herinneringsdoeken in de collectie; in hoeverre zien zij hun ervaringen van de dekolonisatie-oorlog terug in het design en de patronen van de batikdoeken uit die tijd?

    Dit project toont aan dat je steeds weer met nieuwe ogen kunt kijken naar de unieke Bronbeek collectie.

    De resultaten waren van 27 augustus t/m 30 oktober 2016 in museum Bronbeek te zien.

    Loopjaar project: 2016