Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Kwaliteitsafspraken

Bij de invoering van de Wet Studievoorschot in 2015 werd afgesproken dat de vrijkomende middelen geïnvesteerd zouden worden in de kwaliteit van het onderwijs. Studenten, onderwijsinstellingen en het Rijk legden in een sectorakkoord zes thema’s vast waarin hogescholen en universiteiten naar keuze het geld in mochten investeren. Alle hoger onderwijsinstellingen maakten hier een plan voor, in nauw overleg met in- en externe belanghebbenden. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) toetste de plannen en adviseerde de minister over toekenning van het geld. ArtEZ kreeg een positieve beoordeling van de NVAO en heeft zich van 2020 tot en met 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat studenten de vruchten plukten van het geld voor de kwaliteitsafspraken.

Plan kwaliteitsafspraken

Beter aansluiten bij de verschillende leervragen van studenten, betere onderwijsfaciliteiten en betere begeleiding voor studenten: dat zijn de drie thema’s waarin ArtEZ gedurende vijf jaar (2020-2024) heeft geïnvesteerd. Per thema waren de doelen vastgelegd in het Plan Kwaliteitsafspraken, dat werd goedgekeurd door het ministerie van OCW. Het plan viel onder de kwaliteitsafspraken tussen Rijk, hoger onderwijs en studentenorganisaties over de besteding van het geld.





Geen willekeurige keuze
Bij de keuze voor de thema’s waren veel mensen uit de ArtEZ-gemeenschap betrokken, zoals studenten, docenten en andere medewerkers. Bovendien sloten de thema’s goed aan bij de gezamenlijke ambities van de Nederlandse kunsthogescholen: maximaal toegankelijk zijn voor divers talent en zorgen voor flexibele(re) opleidingsmogelijkheden.

Flexibel onderwijs
Met het programma Kwaliteitsafspraken wilde ArtEZ het onderwijs flexibeler inrichten. Bijvoorbeeld in de vorm van aangepaste programma’s voor zij-instromers en meer keuzevrijheid voor studenten bij het samenstellen van hun vakken. Studenten kregen meer ruimte om over de grenzen van opleidingen en academies hun onderwijs te volgen. Samenwerking met (binnen- en buitenlandse) partners uit het werkveld stond centraal en er was aandacht voor docentprofessionalisering zoals digitale vaardigheden voor plaatsonafhankelijk (online) onderwijs.

Onderwijsfaciliteiten
Flexibel onderwijs heeft ook gevolgen voor de onderwijslogistiek, waaronder ICT en huisvesting. We zorgden er daarom voor dat studenten een nieuwe up-to-date, moderne en gebruiksvriendelijke digitale leeromgeving kregen. Verder werd geïnvesteerd in meer ontmoetingsplekken en multifunctionele ruimtes in de onderwijsgebouwen. En de bibliotheken zijn nu nauwer met het onderwijs verbonden.

Studentenbegeleiding

Studentenwelzijn was en is landelijk een belangrijk thema. Er is vanuit het programma Kwaliteitsafspraken ruimte gecreëerd voor meer persoonlijke en intensieve begeleiding, onder meer door de aanwezigheid van een studentenpsycholoog en extra aandacht voor ‘levensvaardigheden’.

Voor de studieloopbaanbegeleiders is scholing ontwikkeld om hen nog beter toe te rusten voor hun werk en de centrale informatievoorziening over ‘student support’ is verbeterd zodat studenten de weg binnen ArtEZ sneller en gemakkelijker weten te vinden. Daarnaast is er aandacht geweest voor interculturele competenties bij docenten, medewerkers en studenten voor een meer inclusieve studie omgeving.