Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Opening eindexamen expositie Bouwkunst
Opening eindexamen expositie Bouwkunst Opening eindexamen expositie Bouwkunst

ArtEZ Academie van Bouwkunst

Opening eindexamen expositie Bouwkunst

De Academie van Bouwkunst bestaat uit de master Architectuur in Arnhem. De Academie van Bouwkunst is in 1949 van overheidswege erkend als zelfstandig onderwijsinstituut. Het basisidee van de opleiding was er toen al: mensen die bij een architectenbureau werkten konden een extra opleiding volgen tot architect. Werken en leren tegelijk dus, zoals nu nog steeds het geval is bij de masteropleiding Architectuur.

ArtEZ Academie van Bouwkunst

Architectuur studeren op een kunstacademie

In 1965 kreeg de opleiding bij overheidsbesluit de naam Academie van Bouwkunst, één van de zes in Nederland. Twee decennia later, in 1988, was de Academie fusiepartner van de nieuwe Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (HKA). Daarmee kreeg de Academie een plek in het Rietveld-gebouw aan de Rijn, ontworpen door voormalig docent Gerrit Rietveld. In 2002 ging de Academie van Bouwkunst als faculteit verder onder ArtEZ University of the Arts. 

Beeldend ontwerpen

In het onderwijsprogramma is altijd aandacht besteed aan beeldend ontwerpen. Vertegenwoordigers van de zogenaamde ‘Arnhemse School’ (denk aan Bas Maters, Peter Struiken, Wim Korvinus) hebben in het verleden invloed gehad op het beeldende karakter van het onderwijs. In de huidige tijd, waarin de digitalisering steeds verder toeneemt, handhaaft de Academie het beeldend onderwijs in haar opleidingsprogramma.

Contact

Mattijs Loor (hoofd van de masteropleiding Architectuur)
academievanbouwkunst@artez.nl