Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Docenten en hun beroepspraktijk

Iedere carrière in de kunsten loopt anders. De route van is de rubriek van het ArtEZ Business Centre waarin docenten vertellen over de belangrijkste sleutelmomenten in hun loopbaan. Vaak missen we tijdens de les een moment om daar met elkaar over in gesprek te gaan. Ontdek welke keuzes ze hebben gemaakt en hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn.

Docenten en hun beroepspraktijk

De route van Floortje Looman

Floortje Looman studeerde in 2020 af aan het ArtEZ conservatorium in Enschede aan de opleiding Docent Muziek. Ze coördineert nu de vooropleiding en verzorgt de methodiek en didactiek lessen bij de opleiding docent muziek van ArtEZ. De positieve energie die in de klas ontstaat tijdens het vak muziek wil ze uitdragen en delen.

De Route van Yuliya Globa

Foto: Alina Fejzo

Yuliya Globa is geboren in Oekraïne, geïmmigreerd naar Duitsland en later verhuisd naar Nederland. Ze studeerde in 2015 af aan de opleiding Docent Dans en is nu zelf docent bij het interdisciplinair programma voor de docenten opleidingen en coördinator van het dans voortraject DansLAB in Arnhem. Met haar bedrijf YU GLO maakt ze als Artist Educator inclusieve danstheatervoorstellingen. Met haar sociaal artistieke projecten heeft ze de ambitie om kunstonderwijs voor iedereen toegankelijk te maken.

De route van Helena Basilova

Foto: Marco Borggreve

Helena Basilova is een klassiek geschoolde pianiste, die zowel in Nederland als op internationaal niveau furore maakt met haar muziek. Haar werk brengt de wereld van haar Russische voorouders samen met technologie van moderne componisten. Met haar werk kwam ze o.a. in New York, Japan, Moskou en Mumbai. Sinds 2016 is ze actief als pianodocent aan het conservatorium van ArtEZ Zwolle. In gesprek met Helena Basilova worden verschillende sleutelmomenten uit haar carrière beschreven.

De route van Phaedra Kwant

Foto: Petra Becker

Phaedra Kwant speelt basgitaar, contrabas, zingt, schrijft teksten en componeert muziek. Ze is actief op het hoogste niveau van de Nederlandse jazz-, pop- en theaterwereld. Ze wordt gezien als een muzikale kameleon, werkt veel als sessiemuzikant, maar brengt onder de naam ‘Phaedra’ ook soloplaten uit. Sinds september is ze de nieuwe hoofdvakdocent basgitaar op ArtEZ Arnhem. Terugkijkend verteld Phaedra hier over de belangrijkste sleutelmomenten uit haar carrière waar we maar liefst 10 inspirerende lessen uit kunnen halen.

De route van Daan Herweg

Daan Herweg doceert het hoofdvak Piano aan de opleiding Jazz & Pop in Zwolle. Als hij in het eerste jaar van zijn bachelor studie in Amsterdam wordt gevraagd voor het Quincey begint zijn ‘maiden voyage’ als professioneel jazzmuzikant. Een doorgewinterde muzikant wordt hij door de talloze optredens en het touren met muzikanten als Lange Frans en Baas B. en Caro Emerald. Maar zijn hart ligt bij de jazz en hij ontdekt gaandeweg dat zijn talent om te creëren, componeren, produceren en arrangeren hem de mogelijkheid biedt om telkens weer terug te keren naar die passie. Lees hier hoe hij dat voor elkaar krijgt.

De route van Douwe Dijkstra 

Douwe Dijkstra is docent Illustratie Nieuwe Media aan de opleiding Illustration Design Zwolle. Als beeldend kunstenaar en filmmaker leert hij vooral van samenwerkingen en onverwachte ontmoetingen. Douwe viel met zijn werk direct in de prijzen na zijn afstuderen. Hoe ging hij om met de hoge verwachtingen daarna? Hij ziet zijn eerste jaren na afstuderen als een vervolgstudie in de praktijk en weinig ging volgens plan. Lees hier verder. 

De route van Simone Trum

Simone Trum is docent Typografie aan de opleiding Graphic Design Arnhem en heeft samen met Loes van Esch grafisch ontwerpstudio Team Thursday. Simone blikt terug en schrijft over de samenwerking met Loes van Esch en hoe ze dat zorgvuldig hebben opgebouwd. Over het echt gaan voor wat je wilt, ook al betekent dit dat je opdrachten moet afzeggen. Over hun eerste stappen met hun ontwerpstudio en het ooit eerder gekregen waardevolle advies om gewoon nooit te stoppen, ook al is het soms moeilijk en wordt er getwijfeld. Lees hier verder. 

De route van Ratna Ho

 

Ratna Ho studeerde in 2009 af aan Fashion Design, ArtEZ, waarna zij haar Master volgde op Central Saint Matrins Londen. Ze is nu docent Textiles op Fashion Design en heeft daarnaast samen met haar partner Pascal Mulder, het label Fraenck opgericht. Ratna vertelt dat je jezelf de tijd moet geven een bedrijf op te zetten en dat je moet durven te ondernemen zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Ook maakte ze mee dat een subsidie aanvraag werd afgewezen omdat haar plan te commercieel zou zijn. Terwijl Ratna denkt dat de creatieve economie er zoveel anders uit zal zien, als er een gezond businessmodel aan de basis staat van je creatieve concept en je signatuur als ontwerper. Lees hier verder.