Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Tips voor toelating

Wil je toelating doen voor een van onze opleidingen? Leuk! Maar ook spannend, dat snappen we. Onze studenten hebben allemaal ooit toelating gedaan, en kunnen daarom uit ervaring vertellen hoe een toelating gaat. In samenwerking met Kunstbende hebben zij hun tips voor je verzameld in de drie tutorials die je op deze pagina vindt.

Handige tips voor je muziekauditie

Tip 1: Lees je goed in

Lees je goed in over proces van de auditie. Hoe een auditie eruitziet, verschilt namelijk erg per opleiding. Op de opleidingspagina's vind je hier meer informatie over.

Tip 2: Werk vooruit

Kijk alvast waar je vooruit kunt werken. Als je van tevoren al weet wat je in elke ronde te wachten staat, kun je je alvast voorbereiden op aankomende opdrachten. Soms zijn de auditiedagen vlak na elkaar, dan is wat extra voorbereidingstijd wel fijn. Op tijd beginnen voorkomt een hoop stress.

Tip 3: Geef een goed totaalbeeld

Zorg ervoor dat wat je voorbereid een goede mix is van verschillende dingen, zodat de opleiding een goed totaalbeeld krijgt van wat jij kan.

Tip 4: Oefen veel

Ga veel oefenen. Niet alleen het praktische gedeelte, maar denk bijvoorbeeld ook aan de theorie. dit kun je alleen doen maar ook samen met iemand. Hierdoor ga je met wat meer zelfvertrouwen je auditie tegemoet.

Tip 5: Heb plezier

Een vraag die je vaak hoort is of je al heel goed moet zijn om auditie te kunnen doen. Dat is niet zo. Het is fijn om wel een basis te hebben, maar het gaat er vooral om of je muzikale oren hebt en of je duidelijk plezier hebt in dat wat je doet. Het is vooral belangrijk dat je gemotiveerd bent en de ambitie hebt om je te ontwikkelen in de muziek.

Handige tips voor je theater- of dansauditie

Tip 1: Wees op tijd met aanmelden

Meld je op tijd aan voor de audities. Bij sommige opleidingen zitten de audities al snel vol. Check dus op tijd op de website van de opleiding wanneer je kunt aanmelden.

Tip 2: Lees je in

Weet hoe je auditie eruit gaat zien. Hoeveel rondes heeft de auditie en wat wordt er per ronde van je gevraagd? Dit kan je ook checken op de website van de opleiding.

Tip 3: Ken jezelf

Weet waarom jij toegelaten wil worden op de opleiding. Wat zijn bijvoorbeeld jouw ambities en dromen? Dit gaat zeker aan je gevraagd worden. Door je motivatie voor jezelf duidelijk te hebben, kun je dit ook beter overbrengen.

Tip 4: Bereid je goed voor

Zorg dat je je teksten kan dromen. Weet ook echt waar je tekst over gaat en uit welk stuk het komt. Dan weet je wat je aan het spelen bent; dat gaat je zeker helpen.

Tip 5: Je hoeft niet de allerbeste acteur te zijn

Je hoeft niet al supergoed te zijn. Veel mensen die auditie doen, hebben vaak wel dit idee, maar probeer te onthouden dat het een auditie is voor een opleiding. Docenten zijn dus ook op zoek naar een student en niet naar de allerbeste acteur of danser.

Tip 6: Benoem dat je zenuwachtig bent

Het kan helpen om te bedenken dat je auditie gewoon een les is die je volgt van docenten. En dat docenten ook maar gewoon mensen zijn. Het kan ook helpen om te benoemen dat je zenuwachtig bent. Dan is dat er in ieder geval uit en weet iedereen ervan.

Tip 7: Zie de auditie als een kennismaking

Vind je de lessen leuk die je aan het volgen bent? Vind je het leuk om met het docenten te werken? Zo kun je ook een beetje ontdekken of de opleiding bij je past.

 Tips voor je toelating voor een opleiding in art & design

Tip 1: Neem alles mee

Het kan kwetsbaar zijn je persoonlijke werk te laten zien, maar neem alles mee wat je hebt gemaakt in je portfolio. Gooi vooral niks weg. Vaak hebben de dingen waar jij niet trots op bent of wat volgens jou niet goed genoeg is, juist een heel mooi verhaal. Probeer niet te veel te focussen op wat je denkt dat de docenten willen zien, maar laat vooral je eigen stijl en persoonlijkheid doorschijnen in je werk.

Tip 2: Zorg voor een divers portfolio

Speel met verschillende producten. Wissel bijvoorbeeld aquarel af met houtskool of analoog met digitaal, daag jezelf vooral uit. Met een divers portfolio kun je namelijk zoveel mogelijk van jezelf laten zien. Het is ook interessant om iets op te schrijven over wat je interesses en drijfveren zijn.

Tip 3: Bereid je presentatie voor

Je gaat niet alleen een portfolio maken, maar je gaat hem ook presenteren. Bereid het goed voor. Er zijn verschillende manieren waarop je je portfolio kunt presenteren. Ga op onderzoek uit naar welke manier het beste bij jou past.

Tip 4: Ken je motivatie

Vertel rustig over je werk en de keuze die je hebt gemaakt. Heb voor jezelf helder wat de redenen zijn achter je werk en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Daardoor kun je dit makkelijker verwoorden en laat je zien dat je serieus bezig bent met jouw werk en dat je een heldere visie hebt op jouw vakgebied.

Tip 5: Geniet ervan

Geniet ook van je toelatingsdag, ook al is het heel spannend. Onthoud dat je daar ook bent om te kijken of de opleiding bij jou past en of je er zelf enthousiast van wordt. Het werkt beide kanten op!

Heb je nog vragen?

Onze studenten hebben allemaal al eens toelating gedaan. Ze weten vaak nog goed hoe dit voor ze was. Je kunt ze hierover vragen stellen via de chat.