Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat

  • Bachelor
  • 2 jaar, deeltijd
  • Nederlands
  • Arnhem

Ben je een hbo-afgestudeerd beeldend kunstenaar of ontwerper? Haal je lesbevoegdheid met de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat Arnhem.

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat

In het kort

  • Je volgt een deeltijdopleiding op maat gericht op (hbo-) afgestudeerde kunstenaars en ontwerpers
  • In twee jaar haal je een eerstegraads lesbevoegdheid voor de beeldende kunstvakken in het vo en mbo, inclusief de vakken ckv en kunst algemeen
  • Kernvakken van het programma zijn vakdidactiek, onderwijskunde, pedagogiek filosofie, cultuurgeschiedenis en kunsttheorie
  • Je leert in de praktijk tijdens binnenschoolse stages en in een buitenschoolse keuzestage
  • Lesdagen inclusief de stagedagen zijn dinsdag en vrijdag
  • Het programma is goed te combineren met een baan of eigen praktijk

Er is ook een DBKV op Maat programma gericht op docenten met een tweedegraads bevoegdheid tekenen, handvaardigheid of textiele vormgeving.

Download informatieflyer

In twee jaar je diploma docent beeldende kunst en vormgeving

Wil je je praktijk als kunstenaar of ontwerper aanvullen met een lespraktijk in het onderwijs of in de kunsteducatie? Of heb je de ambitie helemaal voor het kunstdocentschap te gaan? De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat in Arnhem leidt je op tot artist educator met een eigen visie op kunst, onderwijs en educatie én de skills om deze in de praktijk te brengen.

De studie is een verkorte variant van de vierjarige voltijd bacheloropleiding DBKV. Dankzij een programma met vrijstellingen kun je met twee lesdagen per week in twee jaar een eerstegraadsbevoegdheid halen. De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat is speciaal bedoeld voor beeldend kunstenaars en ontwerpers met een afgeronde hbo-kunstopleiding zoals Fine Art, Graphic Design of Fashion Design. Voor docenten met een tweedegraadsbevoegdheid tekenen, handvaardigheid of textiele vormgeving is er een vergelijkbaar maatwerk traject.

Na de studie mag je de titel Bachelor of Education (BEd) voeren en heb je een eerstegraads lesbevoegdheid. Hiermee kun je aan de slag op alle niveaus van het onderwijs, maar ook buiten het onderwijs (denk aan musea, culturele instellingen, kunstenaarsinitiatieven, festivals en online platforms). De beroepspraktijk is heel divers, onze alumni werken vaak niet alleen als docent maar ook als maker, educator of curator.

De studie DBKV Arnhem is ook voltijd en in reguliere deeltijd te volgen (duur: vier jaar).

Je kunt de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving ook in Zwolle volgen (zowel in voltijd als in deeltijd en op Maat).