Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ en Kunstbende wijzen samen jong creatief talent de weg

Kunstbende is hét platform voor iedereen van 13-18 jaar. Via kunstbende.nl kan elke jonge maker van 13 t/m 18 jaar zich als member aanmelden voor de KLUB: een community waarin je je creativiteit ontdekt, ontwikkelt en deelt met anderen. Members kunnen zich aanmelden voor de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Influencer, Muziek, Taal of Theater en meedoen aan diverse workshops en voorrondes. In april 2022 laten duizenden jongeren hun zelfgemaakte werk aan een vakjury zien tijdens de voorrondes in elke provincie. De voorrondes zijn te bekijken via een livestream op kunstbende.nl. De beste acts stromen door naar de finale tijdens het Kunstbende Young Creators Festival.

ArtEZ is één van de hoofdpartners van Kunstbende. Onze gezamenlijke missie is om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen en om jonge mensen te stimuleren om het maximale uit hun kunstzinnige talent te halen. Zo wijzen we samen jong creatief talent de weg.

Foto Marcel Krijgsman
Foto Marcel Krijgsman

Samen halen we het maximale uit kunstzinnig talent

ArtEZ is al sinds 2005 één van de hoofdpartners van Kunstbende. Onze gezamenlijke missie is om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen en om jonge mensen te stimuleren om het maximale uit hun kunstzinnige talent te halen. Wij hebben als gezamenlijk doel geformuleerd om jongeren te informeren, inspireren en de weg te wijzen in de mogelijkheden richting kunstopleidingen en kunstdocentopleidingen.

In de afgelopen jaren heeft de samenwerking onder meer talloze Kunstbende-finalisten geholpen met hun talentontwikkeling via masterclasses bij ArtEZ en in het finalistenweekend van Kunstbende. In 2021 deelden docenten en studenten van ArtEZ tijdens het Kunstbende-event Meet the Industry met jonge makers ervaringen met studeren op een kunsthogeschool..

In 2022 zal de focus komen te liggen op het gezamenlijk wegwijzen voor jong creatief talent en dat betekent onder meer dat we gezamenlijk gaan communiceren met onze doelgroepen in het kader van ArtEZ finals, Kunstbende voorrondes en workshops en ArtEZ open dagen en dat Kunstbende members en studenten en docenten van ArtEZ met elkaar in gesprek gaan tijdens Meet the Industry.

Kunstbende

Tweedejaars-student Creative Writing Amara verzorgde herdenkingsoptreden

Tweedejaars student Creative Writing Amara van der Elst verzorgde een indrukwekkend optreden tijdens de herdenking op de Dam. Amara van der Elst is 19 jaar, tweedejaars student Creative Writing, oud-finalist van Kunstbende, maar bovenal jong spoken word-talent. Op 4 mei trad Amara op tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op de Dam.

Tweedejaars-student Creative Writing Amara verzorgde herdenkingsoptreden

Wegwijs in de creatieve wereld

Tijdens het event Meet the Industry van Kunstbende ontmoetten jonge makers en mensen die werken in de creatieve industrie elkaar

Frederieke van Ierland - Foto: Dave van Hout

Kunstbende als springplank naar ArtEZ

Seb Friesema, eerstejaars student Moving Image in Enschede, werd in 2021 uitgeroepen tot winnaar van Kunstbende Overijssel, met zijn film over quarantaine. Het winnen van Kunstbende heeft er volgens Seb voor gezorgd dat hij is toegelaten aan AKI ArtEZ Academie voor Art & Design.  

Van Kunstbende Gelderland naar dansend de wereld rond

In 2016 won Romy Kunstbende Gelderland in de categorie Dans. Romy haalde daarmee boven al haar verwachtingen de finale van de landelijke Kunstbende-wedstrijd. Inmiddels is zij bezig met haar afstudeervoorstelling bij de bachelor Docent Dans in Arnhem. Hoe blikt zij terug op haar route van Kunstbende naar ArtEZ? 

Kunstbende-winnaar Milou heeft zin in haar nieuwe studie bij ArtEZ

Milou Laroussiyen is eerstejaarsstudent van de opleiding BEAR Fine Art in Arnhem. In juli won Milou Kunstbende 2022 – hét platform voor jonge makers van 13-18 jaar - in de categorie Expo. Dat ze superveel zin heeft om te starten met haar studie bij ArtEZ, is te zien in de video hieronder. De energie spat van je scherm!