Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Koen Kievits vertelt over levendige vooruitzichten

Koen Kievits vertelt over zijn ervaring tijdens de studie BEAR Fine Art in drie stories. Deze derde en laatste story gaat over levendige vooruitzichten.

Berlin, Germany, 2019, Koen Kievits
Berlin, Germany, 2019, Koen Kievits

"De afstudeerperiode was niet alleen de meest spannende maar ook de meest leerzame periode. Het afstudeermoment voelde als een springplank waarmee ik mezelf kon afzetten van de academie en de veilige omgeving die ze me schonk, om te belanden in een professioneel werkveld waarin ik mijn beroepspraktijk en carrière verder kon vormgeven. 

Al tijdens de studie heb ik veel reizen kunnen maken en verschillende landen en hun landschappen bezocht. Dit wilde ik graag na mijn afstuderen blijven voortzetten, omdat ik merkte dat tijdens deze uitstappen er een bepaalde concentratie en toewijding ontstond waaruit veel nieuwe ideeën kwamen. Het werken op een andere locatie roept een vernieuwing op in de belevenis van die omgeving die voor mij waardevol is. Zo is mijn afstudeerwerk ‘Dying Prospects’ voortgekomen uit meerdere wandelingen door de Alpen in Italië tijdens onze werkperiode in Biella. 

In augustus na het afstuderen werd ik na een aanmeldingsprocedure uitgenodigd om een maand op residentie te komen in Potsdam. Hier kreeg ik de kans om nieuw werk te maken voor een festival in de stad en daarbij ook de omgeving te ontdekken. Voor komende winter mag ik drie maanden verblijven in een kunstinstituut in Noorwegen, waar ik mijn onderzoek zal voortzetten en de fjorden en de elementen kan aanschouwen. Zo zijn er nog vele plekken die ik wil bezoeken en residenties maken dit mogelijk.

In Nederland heb ik aan meerdere projecten meegedaan. Waaronder het ‘Apprentice Master Program’ wat vanuit Kunstpodium T in Tilburg is georganiseerd. Dit project koppelt afstudeerders van verschillende academies uit binnen en buitenland. Groepsgewijze wordt, in samenwerking met een gevestigde kunstenaar, gewerkt aan een tentoonstelling. Via het ‘Apprentice Master Program’ ben ik in 2020 genomineerd voor de Jan Naaijkens prijs, vanwege mijn persoonlijke en professionele groei in het jaar na mijn afstuderen. 

Ook heb ik in dit jaar aan een aantal tentoonstellingen mogen meedoen, ben ik samenwerkingen aangegaan met andere kunstenaars en makers en ben ik gaan werken bij de tentoonstellingsruimte Expo Bart in Nijmegen als weekendhulp en fotograaf. 

Na het behalen van mijn diploma heb ik me ook gericht op de zakelijke aspecten van het kunstenaarschap. Tijdens de studie legde ik vaak evenementen en tentoonstellingen vast. Vrijwel autodidact, heb ik zo mijn kennis over fotografie en film gevormd en deze kunnen inzetten voor anderen. Al snel stond ik bekend als de fotograaf van ArtEZ. Dit breidde zich uit naar andere plekken in Arnhem en Nederland. Er kwamen zo langzamerhand grotere en uitdagendere opdrachten bij. Ik ben in contact gekomen met diverse kunstenaars, kunstinitiatieven, instanties en tentoonstellingsruimtes, waarvoor ik nu fotoreportages en video’s maak. Binnen deze hybride praktijk kan ik werken in opdracht en heb ik tijd om mijn eigen onderzoek te blijven ontwikkelen. Ik denk dat er veel van dit soort manieren bestaan om al tijdens en na de studie een plek te creëren binnen de kunstwereld, zo is elke kunstenaar anders en daarmee elke situatie die ontstaat. Er bestaat geen algemeen of normaal kunstenaarschap, omdat elke kunstenaar deze zelf uitvindt. 

Het uitvinden van dit kunstenaarschap vroeg om een bepaalde zelfstandigheid, maar ook hierin stond ik niet alleen. Zo ben ik na mijn residentie in Duitsland met twee vrienden van de academie in een studio in Arnhem beland. Hier konden we verder met het experimenteren, het maken van nieuw werk, het voeren van gesprekken en het uitnodigen van mensen om op atelierbezoek te komen. De ruimte die ik als kunstenaar denk nodig te hebben is naar eigen hand te zetten. Zelfs na de academie voelt geen dag meer hetzelfde aan omdat er constant nieuwe dingen en kansen op mijn pad komen.

Nog steeds voel ik me verbonden met de academie. Regelmatig kom ik langs als er een tentoonstelling of evenement is, of als ik van de fotografiewerkplaats gebruik kan maken. Daarnaast blijf ik in contact met docenten om ze op de hoogte te houden van mijn ontwikkelingen en projecten. Deze verbinding met de opleiding komt voort uit de intensieve vier jaar die ik hier heb mogen volbrengen en kan mooie kansen bieden. Als cameraman mocht ik bijvoorbeeld mee tijdens een reis naar Biella om een excursie van de eerstejaars naar Cittadellarte vast te leggen. 

‘Base for Experiment, Art & Research’ heeft de nadruk gelegd op mijn persoonlijke ontwikkeling en de vormgeving van mijn kwaliteiten. De studie haalt het unieke in de student naar boven en hiermee een unieke kijk op de wereld, unieke ambities en ideeën, maar meest belangrijk, unieke kunst."

Koen Kievits