Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Paloma Jet’s onderzoek naar vergeten dingen

  • Beeldende Kunst

Paloma Jet Plantenga, bachelor student BEAR Fine Art in Arnhem, onderzoektdingen’. Specifieke dingen, die vaak worden vergeten. Eerst onderzocht ze dode planten, voor haar finals project onderzoekt ze: het ei. Paloma Jet neemt ons mee in de ontdekking van haar alter ego en talent voor performance en vertelt over haar residentie in Italië en hoe haar medestudenten de meest waardevolle feedback gaven. 

Paloma Jet’s onderzoek naar vergeten dingen

Eggnostic Shellshock 

“Wat hebben eieren te bieden, behalve voedsel?” vraagt Paloma Jet zich af. “Ik probeer een andere invulling voor het ei te vinden door zelf het ei te worden.” Paloma Jet maakt muziek onder de naam van haar alter ‘eggo’ Eggnostic Shellshock, een Soundcloud-rapper die de existentiële vragen onderzoekt waar het ei mee te maken heeft. “Ik kan niet echt een ei worden, dus ik projecteer ook heel veel menselijkheid op het ei. Dat is onvermijdelijk. Wat ik probeer te vinden is een balans tussen mij als mens en het ei zelf. Waar kun je elkaar dan vinden? Wat als je dat gesprek anders benadert dan normaal, kun je dan tot andere conclusies komen over wat de definitie van een ei?” Dit alles komt terug in haar finals project, dat bestaat uit video’s en performances als Eggnostic Shellshock.  


finals video Paloma Jet

Onderzoek naar onafhankelijkheid in dingen 

Wat Paloma Jet probeert over te brengen is dat er op een andere manier naar dingen, en daarmee naar de wereld, kan worden gekeken: “Iedereen is zo gewend om nieuwe dingen te willen hebben. Ik wil graag laten zien hoe je aandacht kunt schenken aan dingen die al bestaan. Je kunt niet praten met een ding. Een object bestaat zonder taal. Voordat wij het een ei noemden, is het al een ‘iets’ geweest. Mijn werk gaat over de vraag: is iets ‘iets’ omdat wij het als mensen zo hebben gecategoriseerd? Of is het er altijd al geweest, zonder ons, en zal het altijd zo blijven? Ik wil de onafhankelijkheid in de dingen zelf onderzoeken.” 

Ik wil laten zien dat je ook aandacht kunt schenken aan dingen die al langer bestaan.”

Paloma Jet’s obsessie met het ei begon tijdens een les waarin de studenten de opdracht kregen om een alter ego te verzinnen. “Ik had toen een hele grote witte trui aan die ik over mijn hoofd heen trok, en toen dacht ik: ik lijk op een ei. Toen ben ik ei-liedjes gaan opzoeken, en daarop gaan dansen. En zo is mijn alter ego ontstaan.”  

 

Residentie bij Cittadelarte 

Onderdeel van deze internationaal georiënteerde opleiding is een residentie van een bij Cittadelarte in Italië. Voor Paloma Jet was deze residentie van veel toegevoegde waarde. “Je kreeg veel ruimte. Echte geografische ruimte, zeg maar. Dat was fijn. Je kon aangeven wat je interessant vond en dan keken de docenten wat ze voor je konden doen. Door de residentie kon ik mij volledig op mijn kunst richten.” Paloma Jet had veel interessante gesprekken met Italiaanse kunstenaars, maar ook hier was het wederom het ei dat uiteindelijk weer om haar aandacht begon te vragen. “Aan de ontbijttafel zag ik hoeveel eieren er overbleven. Als je met veel mensen bent, gaan je dat soort dingen opvallen. Toen ben ik aan mensen gaan vragen of ze hun eierschillen wilden bewaren voor een van mijn projecten.” 

Van bassist naar frontstage performer 

Tijdens de coronaperiode was het voor Paloma Jet even zoeken naar houvast in de opleiding. “Ik ben een zelfstandig persoon, ik heb niet veel begeleiding nodig. Maar de begeleiding die ik in die periode kreeg gaf me echt een geweldige duw in de rug.” Ook zorgde de opleiding ervoor dat ze uit haar comfortzone durfde te stappen. “Ik speelde in een band, als bassist, maar durfde nooit echt op de voorgrond te treden. Mijn docenten hebben me toen laten zien dat ik wel degelijk een performer ben en daardoor durfde ik frontstage!.”  

BEAR Fine Art in Arnhem 

Runny - Paloma Jet Plantenga

De opleiding BEAR Fine Art biedt ruimte voor experiment en multidisciplinair onderzoek. Volgens Paloma Jet haal je daarom ook veel uit jezelf tijdens deze opleiding. “ArtEZ geeft je de mogelijkheid meteen als autonoom kunstenaar te beginnen. Niemand houdt je hand vast, de docenten zorgen er echt voor dat je klaar bent om de wereld in te stappen.” Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding is het creëren van een dynamische community waarin iedereen van elkaar leert. Uiteindelijk had Paloma dan ook het meeste baat bij het advies van haar medestudenten. “Omdat we ruimte hebben voor studio’s, loop je elkaar voortdurend tegen het lijf. Dat geeft je de kans om vragen te stellen: ‘Kun je me helpen? Ik snap er even niks meer van.’ Dat is voor mij uiteindelijk het meest waardevol.” 

Meer over BEAR Fine Art  

Volg Paloma Jet 

Website 

Instagram