Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Giulia_Claessens
Giulia_Claessens

RATS 

RATS is een stop-motion animatie over de grens van vrijheid vanuit het perspectief van een rat. Het verhaal volgt een jongen die probeert te ontsnappen aan zijn benauwende thuissituatie.  

Ik geloof dat vrijheid als onderwerp me zo sterk ligt omdat het naar mijn mening een belangrijke weg naar geluk is. Zelf heb ik lang het gevoel gehad dat ik was overgeleverd aan de situatie waar ik in zat, eentje waar ik me vaak ongelukkig in voelde. Tot op een gegeven moment het besef kwam dat ik niet in die situatie hoefde te blijven. Je hebt zelf invloed op je eigen leven. Streef naar wat je gelukkig maakt en accepteer de dingen waar je geen invloed op hebt.  

Als maker vertel ik graag een verhaal maar dan zonder dat er te veel antwoorden zijn. Als ik het zou moeten uitleggen dan is de wereld in Rats bijvoorbeeld herkenbaar, maar tegelijk ook wat bizar. Hetzelfde geld voor het verhaal zelf, het is een verhaal van A naar B maar niet alles is helder en er worden ook niet altijd antwoorden gegeven.  

Stopmotion animatie is voor mij ook een heel belangrijk medium. Omdat alles fysiek geanimeerd is voel ik ook minder afstand tot de film. Voor mij geeft dit altijd net een ander gevoel, de film voelt echt en tastbaar maar dan gevangen in een beeld.  

Ik hoop de kijker ook mee te nemen in dit gevoel en de grens tussen animatie en realiteit en tussen vrijheid en vastzitten te bekijken. 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 20 april 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.