Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Steve van Zwet

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
Steve van Zwet fotograaf Lisa Maatjens
Steve van Zwet fotograaf Lisa Maatjens

G(l)aze


"My paintings' surfaces are expansive and push outward in all directions, or their surfaces contract and rush inward in all directions. Between these two poles, you can find everything I want to say."

                                                                                                             -  Mark Rothko

Het onzichtbare zichtbaar maken
Controle uitoefenen en loslaten
Lukken en mislukken
Verwonderen en begrijpen

In mijn afstudeerwerk onderzoek ik de contrasten en tegenstrijdigheden die ik als maker gedurende het beeldende proces steeds opnieuw tegenkom.

Wat begon als kleinschalig ambacht in de vorm van keramiek, eindigde als groot, abstract en kleurrijk tweedimensionaal werk, wat doet denken aan natuurlijke elementen en chemische processen.

Ten tijde van de pandemie verloor ik mezelf in materiaalonderzoek met klei en daarin vond ik zowel rust als frustratie. Ik zal nooit de volledige controle kunnen krijgen over de uitkomsten van mijn experimenten met glazuur. Daarom zoek ik die voldoening in de fotografische vertaling van het beeld. Ik mix, smeer, bak, vervorm en experimenteer net zo lang tot ik zelf verrast word.

Het is mijn doel de toeschouwer te verwonderen. Ik wil een sublieme pracht laten zien die op kleine schaal vaak over het hoofd wordt gezien. De grote afbeeldingen vragen om afstand en het kleine keramiek nodigt uit om dichterbij te komen. Ik vraag je even stil te staan en de tijd te nemen alles op je in te laten werken. Zoals bij veel romantische en abstract expressionistische schilders het geval was, hoop ik een emotionele interpretatie op te roepen en je even mee te nemen in de prachtige wereld van enkel vorm, textuur, kleur en compositie.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 22 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.