Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Daphne Lievers

Interieurarchitectuur
Bachelor
Daphne Lievers
Daphne Lievers

Leven met water

Scriptie

Onze houding ten opzichte van het water
Onze omgang met water is momenteel heel erg afsluitend. Met die reden vind ik dan ook dat we hier anders mee om moeten gaan. In mijn scriptie vertel ik dan ook eerst alle verschillende problemen waarbij water een grote rol speelt. Deze problemen zijn onder andere zeespiegelstijging, drinkwater tekorten, extreme droogte periodes, tekorten aan grondwater en de productie van water in verschillende spullen om ons heen. Daarna ga ik dieper in op verschillende houdingen die er zijn met water. Deze houdingen beschrijf ik vanaf het verleden en tot we bij het heden zijn beland. Zo begin ik rond 600 jaar voor Christus en eindig ik over hoe we nu naar water kijken en hoe dit anders zou kunnen. Vanaf daar beschrijf ik verschillende voorbeelden van ontwerpen die al zijn bedacht en uitgevoerd. Daarnaast vergelijk ik deze voorbeelden met hoe deze houding is ten opzichte van het water en wat de verschillen er tussen zijn. Uiteindelijk koppel ik dit aan mijn eigen werk en reflecteer ik op hoe mijn werk zich verhoud ten opzichte van water. In het laatste hoofdstuk geef ik dan ook de conclusie wat ik uit dit onderzoek heb gehaald. 
 

Visie

Mijn hele leven ben ik al bezig met klimaatverandering en wat we hier aan kunnen doen. Met die reden ben ik dan ook gedoken in het vele water wat onze kant op komt. Zo hebben we wereldwijd te maken met verschillende problemen die water kan veroorzaken, namelijk: met extreme droogte periodes, hoosbuien en overstromingen. Met die reden ben ik gaan kijken of we onze houding tegenover water kunnen veranderen. Momenteel zien we water vooral als een probleem of levensmiddel. Maar ik geef er de voorkeur aan anders naar water te kijken. We kunnen dat bijvoorbeeld doen door regen toelaten in onze woningen en te gebruiken om watertekorten te voorkomen. Door het regenwater zichtbaar te maken in de woning, worden we veel bewuster van ons water gebruik. Daarnaast wordt het gefilterd en hergebruikt in de woning, op deze manier wordt er veel minder water gebruikt, zo’n 30 liter per persoon per dag. Dit kan ook worden gebruikt bij het water dat de woning in stroomt tijdens een overstroming. Het water kan langzaam weg lopen en wordt gefilterd, daarna komt het bij het gefilterde regenwater waardoor je meer water hebt om van te leven. Hiernaast moet het overstromingswater toegelaten worden in huis. Ik heb een woning ontworpen waarbij de begane grond verandert zodra het overstromingswater binnen stroomt. Er gaan dan verschillende delen in de woning omhoog of naar benden zodat, we alle functies op de begane grond nog steeds kunnen gebruiken.  

De inspiratie voor dit ontwerp komt vanuit de ontwerpen die ik het gebruikt voor mijn scriptie. Deze ontwerpen gaven mij het idee om het water juist toe te laten in de woning in plaats van het af te weren. Dit is zeer vernieuwend voor het vakgebied omdat, we steeds vaker te maken gaan krijgen met overstromingen. We moeten naast het proberen deze overstromingen op te lossen, ook gaan leven met de consequenties die wij als mensen zelf veroorzaakt hebben.  

Mijn proces liep in het begin van het jaar wat stroef, vooral omdat ik niet wist wat ik precies wou onderzoeken. Zodra ik mijn onderzoek duidelijk had ben ik hier helemaal ingedoken, om informatie te winnen. Vanuit daar ben ik gaan schetsen en praktijk onderzoeken gaan doen om te kijken wat voor ontwerp ik wou maken. Mijn ontwerp is dan ook ontstaan door als wat in mijn op kwam te schetsen en daarna keuzes te maken waar ik mee veder wou gaan.  
Het afstuderen voelt voor mij als een stap om mijn ontwerp veder te brengen dan alleen op de academie.  

Doel

Met mijn ontwerp hoop ik te bereiken dat mensen gaan beseffen dat water niet vanzelf sprekend is en we het niet moeten afsluiten van ons leven maar juist moeten toe laten in ons leven. Daarnaast hoop ik te bereiken dat er ingezien gaat worden dat we anders met water om moeten gaan. Zo moeten we regen gaan opvangen en hergebruiken, maar dat niet alleen de hoeveelheid water wat we op een dag gebruiken zou ook minder moeten worden. Daarnaast moeten we anders naar water van overstromingen kijken. Omdat we dit probleem zelf hebben veroorzaakt vind ik dat we ook met de consequenties moeten leven en we dus in onze woning moeten blijven leven zodra er een overstroming is. Mijn hoofddoel met mijn ontwerp is dan ook dat we onze hele kijk naar het water moeten gaan veranderen. In plaats van al het water afsluiten wat we nu doen, moeten we via mijn ontwerp juist het water in onze woningen toe laten.  

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 30 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.