Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Evelien Koetsier

Kunsteducatie
Master
Foto door Evelien Koetsier
Foto door Evelien Koetsier

Balanceren tussen Ego en Eco: Een verkenning van innerlijke tegenstrijdigheden 

Inleiding 

Mijn naam is Evelien Koetsier en ik ben theaterdocent en docentcoach op een middelbare school. Voor mijn onderzoek heb ik gewerkt met vier jongeren die in oktober deelnemen aan het Delight Festival in Kampen. Dit festival streeft ernaar het ecologisch bewustzijn te vergroten, onder andere door middel van kunstvormen. De jongeren die hieraan meewerken worden geïnspireerd om positieve veranderingen teweeg te brengen, maar worden tegelijkertijd geconfronteerd met de complexiteit van ecologisch bewustzijn en gedrag. Dit onderzoek verkent hun tegenstrijdige gevoelens rondom duurzaamheid. 

 

“Hoe kan ik nu zo'n festival vertegenwoordigen rondom duurzaamheid, als ik het allemaal niet goed doe?" Shaylee (19)  

Het was een zoektocht naar een proces van openheid en groei, waarbij de nadruk meer lag op vragen dan op antwoorden, meer op openen dan op sluiten, en meer op creativiteit dan op implementatie. Met een open blik voerde ik het onderzoek uit naar hoe ik middels kunstonderwijs jongeren kan ondersteunen bij het vinden van een balans tussen hun persoonlijke waarden, aspiraties en ecologische verantwoordelijkheden. 

Foto door Evelien Koetsier

Door jongeren in de natuur te laten werken, stimuleerde ik hen om een diepere verbinding met zichzelf en hun omgeving aan te gaan. De natuur fungeerde als een spiegel die hen hielp om authentieker en evenwichtiger te handelen. Dit was ook relevant in het licht van ecologische vraagstukken. 

Urgentie 

Tijdens het onderzoek kwam ik erachter dat de tegenstrijdigheden vaak verbonden waren met maatschappelijke druk en zelfafwijzing. Het leek erop dat de maatschappelijke druk kan leiden tot zelfafwijzing en dat deze innerlijke strijd impact heeft op het welzijn en de mentale gezondheid van jongeren. Het benadrukt de noodzaak van een meer ondersteunende benadering, zowel vanuit de samenleving als vanuit henzelf, waarbij jongeren worden aangemoedigd om zichzelf te accepteren en te waarderen, ongeacht de verwachtingen van anderen. 

Foto door Mathieu Ponds

Visie

Als artisteducator zie ik mezelf als een gids die deelnemers helpt hun innerlijke wereld te verkennen en te begrijpen door middel van kunst en natuur. Mijn rol draait om het creëren van een veilige ruimte waar jongeren hun emoties en gedachten kunnen uiten, zonder oordeel. Door gebruik te maken van artistieke interventies, moedig ik hen aan om vanuit hun hart te handelen en hun hoofd even los te laten. Dit proces helpt hen niet alleen om zichzelf beter te begrijpen, maar ook om de tegenstrijdigheden die zij ervaren op een mildere manier te benaderen.

Ambities voor de toekomst

In de toekomst hoop ik dat mijn werk bijdraagt aan een bredere toepassing van kunsteducatie bij het begeleiden van jongeren. Ik geloof dat het essentieel is om een compassievolle en oordeelloze benadering te integreren in educatieve programma's. Dit helpt jongeren om niet alleen hun creativiteit te ontwikkelen, maar ook om diepere inzichten te verwerven in hun eigen gevoelens en overtuigingen. Mijn ambitie is om een trainingstraject te ontwikkelen voor professionals die met jongeren werken, zodat zij beter toegerust zijn om complexe gevoelswerelden te begeleiden. Ik wil een ondersteunende rol spelen bij het vormgeven van deze trajecten, omdat ik geloof dat hierin mijn kracht ligt. 

Foto door Evelien Koetsier

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 26 juni 2024

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.