Loftgenoten - Bart Grietens-35
naar verhaaloverzicht
23 maart 2021

Dit zijn de eerste afstudeerders van 2021

Mees Hilhorst (eerder al gespot in de Volkskrant) en Keanu Visscher studeren af aan de Toneelschool in Arnhem. Mees en Keanu horen bij de eerste afstudeerders van 2021. Hoe is het om in deze tijd af te studeren? In dit verhaal delen Mees en Keanu hun ervaringen, vertellen zij over hun werk, blikken ze terug op de opleiding en delen ze hun ambities.

Keanu: “Hoe we het nu voor ogen hadden kan niet doorgaan en dat is heel jammer. Je werkt in vier jaar schooltijd naar een helder eindpunt, waarbij we in ons geval onder meer een afstudeervoorstelling maken en meedoen aan ITS Festival.

Mees: “Maar we zijn in ieder geval blij dat we een repetitieproces kunnen meemaken en fysiek met elkaar kunnen repeteren. We hopen dat we het in juni wel echt voor publiek kunnen spelen. We zijn desondanks blij dat we voor een theatervoorstelling hebben gekozen, dat wilden we heel graag.”

IJdele Boys

Mees en Keanu studeren af met hun gemeenschappelijke vriend Fjodor Jozefzoon (ATKA - toneel & kleinkunst Academie Amsterdam). Met zijn drieën vormen zij de groep IJdele Boys. De voorstelling gaat over drie vrienden; medebewoners, loftgenoten. “De voorstelling wordt een esthetisch geheel met een nieuw repertoire, volledig uit 2021.”

Goede matches

Keanu: “Het is fijn als je zowel een vriendschap als samenwerking hebt. We hebben alle drie dezelfde tragikomische humor. Tijdens ons onderzoek van vijf weken kwamen we erachter dat alles wat we grappig vinden, de grappen zonder punchline zijn. De insteek is nooit om grappig te zijn. De humor ontstaat altijd door het serieus nemen van onderwerpen. Dan ontstaat de tragiek – en daarmee humor – vanzelf. Mensen zijn nou eenmaal hopeloze wezens als ze helemaal voor iets gaan.”

Mees: “Randa Peters (schrijfster) schreef het stuk op basis van onze brainstormsessies over het geraamte van het stuk en de onderliggende intriges. Wij kennen Randa via onze begeleider Kasper Tarenskeen (Toneelgroep Oostpool). Ook met haar hebben we een goede match. Randa heeft dezelfde humor, is van dezelfde generatie, heeft een scherp oog voor actualiteit en weet dat feilloos om te zetten in toneelteksten. Ze heeft een soort cynische of ironische manier van schrijven zonder dat het zijn drama verliest.”

Op naar de première

Op dinsdag 23 maart spelen IJdele Boys voor het eerst in een besloten teamsetting. “We kunnen spelen voor een paar mensen op school, omdat het een educationele noodzaak heeft. Alle mensen die komen, moeten een functie bekleden rondom het afstuderen. Wanneer we écht voor publiek kunnen staan, weten we nog niet. De première is hopelijk in juni. We hebben al een Instagram-pagina (@ijdeleboys) gemaakt en foto’s laten maken in de studio. Op onze Instagram staan al wat posts om mensen warm te maken. De speeldata moeten we nog in het midden houden.”

Terugblikken op de opleiding

Keanu: “Ik denk dat ik voor ons beide kan spreken als ik zeg dat de Arnhemse Toneelschool de beste toneelschool is die er is. Ik heb een geweldige vier jaar gehad. Ik heb me altijd veilig gevoeld. We worden zo goed klaargestoomd voor de buitenwereld. We krijgen in extremen alles aangereikt om als volwaardig acteur het werkveld in te stappen. In de eerste twee jaar word je intensief getraind op je techniek. Daarna wordt er gekeken naar wat voor een acteur/maker je bent en hoe je de technieken die je aangereikt hebt gekregen het beste kunt inzetten, om die unieke maker die in je zit vorm te geven.

Mees: “Je bent met een kleine en daardoor hechte club. Je bent twee keer per jaar met gezamenlijke evaluaties bezig, je evalueert dus ook je klasgenoten. Daardoor is er zo’n gemoedelijke sfeer.”

Ambitie

Wat Mees en Keanu na de opleiding willen is duidelijk. Mees: “We hebben sterk de ambitie om voor onszelf in voorstellingen te gaan spelen. Dat is bij ons alle drie de eerste prioriteit. In de aankomende vijf jaar zou het perfect zijn om twee voorstellingen per jaar te spelen en daarnaast met IJdele Boys een voorstelling te spelen, of een project te doen, bijvoorbeeld een film maken. Kortom: Op zoveel mogelijk plekken spelen en ontdekken wat het werkveld allemaal te bieden heeft. We hebben geen specifieke voorkeur voor een gezelschap.”

Keanu: “We hebben inderdaad onze eigen ambities. Daarnaast blijft IJdele Boys iets waarmee we gaan uitzoeken wat we ermee willen. Mij lijkt het ook leuk om te spelen. Het zou heel fijn zijn als ik al kan werken als acteur in de toekomst. Misschien ook op film of camera. Het lijkt me leuk om daarin door te gaan.”

Volg Mees en Keanu