ArtEZ Master of Performance Practices
naar verhaaloverzicht
25 september 2020

Master Performance Practices ontstijgt de performativiteit

Lucia Kramárová studeerde af aan de master Performance Practices. In een video zien we een feestelijke ceremonie op ArtEZ en we horen Lucia praten over haar ervaringen tijdens deze master. “De coronacrisis brak uit precies op het moment dat we onze plannen voor onze laatste uitvoering en onze thesis moesten inleveren. Het heeft mijn werk direct beïnvloed. In plaats van een live uitvoering werd ons aangeraden om een uitvoering via video te doen.”

Lucia vertelt dat de wijze waarop ze werkt erg ‘doe-het-zelf’ is, erg punk. “Ergens bekwaam in zijn, is niet altijd wat ik nodig heb. Ik heb soms een aantal gewoontes en een aantal bekwaamheden moeten afleren. Dat was nodig om op zo’n manier te werken dat het voor mij esthetisch en ethisch relevant was.” Ze zegt dat de master om performance draait. Dat het zelfs de performativiteit ontstijgt.

Tijdens de master heeft ze ook een sterke band ontwikkeld met haar collega’s. “Ik ga mijn collega’s missen, maar ook weer niet. Want met velen zie ik een toekomst vol met samenwerking. Ik heb een band met ze ontwikkeld. Ik ga weg, maar ik laat hen niet achter.”

Bekijk Lucia's verhaal:

De masteropleiding Performance Practices bij ArtEZ heeft vijf specialisaties: Choreografie, Theater Practices, Performance Art, De-disciplined Body en Digitale Performances. Kies uit een breed aanbod van keuzevakken en stel je eigen onderzoeksprogramma samen. Je werkt met een team van ervaren docenten en inspirerende gastdocenten uit het internationale werkveld van de uitvoerende kunsten. En je werkt zowel aan je eigen ontwikkeling als ook aan je bijdrage aan de verdere ontwikkeling van performance. Deze masteropleiding is door de NVAO geaccrediteerd en opgenomen in de Keuzegids masters 2022.

Meer info over de master Performance Practices