naar verhaaloverzicht
1 mei 2023

Isan Vos: 'Ik merk dat ik na vier jaar écht wel iets te vertellen heb'

"Hallo, ik besta. Ik zie eruit als een viking op crocs en dit kan ik allemaal. Kunnen we een keer kletsen?" De manier waarop Isan Vos theatergezelschap Vis à Vis benaderde, leverde hem een prominente rol op in de zomerproductie Poppy. Daarmee had de student Muziektheater direct zijn stage én afstudeerplek te pakken. "Ik mag vliegend in een hijskraan saxofoon spelen."

Hij is de enige in zijn klas die geen eigen afstudeervoorstelling maakt. Als student Muziektheater bij ArtEZ Conservatorium in Arnhem is dat vaak wel de bedoeling. “Nu studeer ik extern af bij Vis à Vis, als acteur, muzikant en componist bij de voorstelling Poppy”, legt Isan uit. “Het was eerst mijn stageplek en werd later ook mijn afstudeerproject. Dit was zo’n mooie kans en in overleg met school mocht het op deze manier, mits ik een makende rol zou hebben.”

Heb echt wel wat te vertellen

En een makende rol, dat heeft hij. Isan componeerde negen muziekstukken voor Poppy en maakte daar zelf de begeleidingstracks bij. Ook speelt hij een bos-boa; een van de slechteriken uit het stuk. In de zomer wordt Poppy 66 keer opgevoerd. Kortom: een immens project. "Ik ben natuurlijk nog een broekie in het vak en speel samen met heel ervaren acteurs. Dat is wel spannend. Maar ik merk ook dat ze mijn frisse blik wel lekker vinden, wat bij mij veel zenuwen wegnam. Nu denk ik: na vier jaar studeren heb ik echt wel wat te vertellen als het gaat over het muziektheatrale aspect van een voorstelling en de muzikale dramaturgie ervan.”

Opstapje naar de audities

Voordat Isan aan zijn bachelor begon, volgde hij bij ArtEZ eerst de eenjarige vooropleiding Muziektheater. Hij wist niet zeker of een carrière in de kunsten iets voor hem was en had er na de middelbare school überhaupt geen rekening mee gehouden dat hij hier z’n werk van kon maken. Isan: ‘Ik heb heel veel aan die vooropleiding gehad. Je leert de school goed kennen en ik vond het daarnaast ook een mooi opstapje naar de audities. Ik wist wat ik van mezelf moest laten zien om aangenomen te worden.’ 

'Muziek spreekt tot de ziel, dat heb je met andere disciplines toch minder'

Isan heeft bij het conservatorium in Arnhem zijn artistieke talenten leren ontdekken. Het mogen maken en doen, kwetsbaar op het podium staan, zijn muzikale ontwikkeling, de student heeft naar eigen zeggen veel aan de opleiding te danken. “Alles wat je leert is met een halve blik op het theaterveld gericht”, vindt Isan. “Heel mooi. Je ziet vaak dat acteurs weinig kunnen met muziek en muzikanten andersom niet veel met theater hebben. Ik merk dat ik daar een verbindende factor in kan zijn, omdat ik beide artistieke talen spreek.” Een van de leukste dingen die hij tijdens de opleiding heeft gedaan, was het maken van de voorstelling Tot hier. Met medestudenten en theatergezelschap BOT stond hij op het Karavaan Festival in Alkmaar. 

Vliegend in een hijskraan

Dat hij op het moment van afstuderen nog maar 22 jaar is, vindt Isan soms nog wel lastig. “Af en toe voel ik me nog zo’n baby, haha. Ik ben straks gewoon aan het werk. Maar aan de andere kant sta ik ook te springen om te beginnen, want ik merk nu hoe leuk het is om aan zo’n grote productie mee te werken.” Nu hij zijn skills in de praktijk kan brengen, creëert Isan steeds meer zijn eigen artistieke signatuur. “Ik kan eerlijk gezegd niet wachten op het volgende grote project. Ik bedoel: ik mag straks vliegend in een hijskraan saxofoon spelen. Hoe vet is dat?” Hij is een kunstenaar die graag werkt vanuit muziek. “Muziek spreekt tot de ziel, dat heb je met andere disciplines toch minder.” Bijna alles wat hij maakt probeert hij daarom vanuit een muzikaal oogpunt te doen.

Potentie laten zien

Isan heeft één belangrijke les die hij wil meegeven aan toekomstige muziektheater-studenten. “Sta je aan het begin van de opleiding, dan hoef je echt nog niet te weten wat je er later mee wil worden. Het belangrijkste is om tijdens de audities te laten zien dat je potentie hebt en werkbaar bent. Je hebt daarna nog vier jaar de tijd om erachter te komen wat je stijl en ding is.”

Meer over de opleiding Muziektheater 

Volg Isan