naar verhaaloverzicht
14 september 2022

Nat Land: leren leven mét water

“Ik ben afgestudeerd met een animatiefilm. Dat is misschien een tikkeltje ongebruikelijk, maar voor nieuwe inzichten op ontwerp is er gelukkig juist plek bij de opleiding Product Design.” Max Degen studeerde af met Nat Land: een stopmotion-film en twee objecten. Zijn werk gaat over de toekomst van Nederland in relatie tot watermanagement en het aanpassen aan klimaatverandering.

“Water is een groot onderwerp in Nederland. We proberen rivieren en zee tegen te houden en dat eindeloze gevecht tegen water vormt nu al ruim duizend jaar de nationale identiteit van ons land. Ik ben vooral benieuwd: hoe kunnen we leven mét water? Want soms is het verstandiger om dingen wél natter te maken.”

“Werken met urgente thema’s leeft bij de jongere generaties, juist ook bij mijn opleiding.”

Impact van design

“Design op de kunstacademie is het aannemen van een onderzoekende mentaliteit in wat en hoe je iets maakt. Anno 2022 is het heel normaal dat daar ook film bij komt kijken. Steeds meer ontwerpers gaan werken met film of digitale media. Ik vind het belangrijk dat een verhaal goed verteld wordt. Daar starten veranderingen mee. Design helpt bij het vinden van nieuwe invalshoeken en denkwijzen. Niet iedereen hoeft je werk te begrijpen, maar je moet wel een publiek kunnen aanwijzen voor je werk.”

Tips voor nieuwe studenten

“Tijdens de finals sprak ik toekomstige studenten. Ik gaf ze dan als tip: als je een creatieve richting wil volgen, doe dat dan gewoon. Niet twijfelen. En als je er eenmaal bent, wees dan een beetje eigenwijs en doe wat goed voelt. Reflecteer goed en luister naar je tutoren. Probeer altijd te begrijpen wat ze bedoelen, maar onthoud dat het uiteindelijk jouw eigen werk is.”

Toekomstplannen

“Van 15 t/m 17 september staat Max samen met zeven andere Product Design-alumni op de route van GLUE Amsterdam. Zij presenteren daar hun werk. Waar droomt Max over na GLUE? “Mijn dromen zijn eigenlijk plannen. Ik wil graag onderzoek blijven visualiseren. Animatie zal daar altijd een grote rol in spelen. Verder zoek ik naar projecten en samenwerkingen, maar ik wil ook graag residenties met onderzoekers doen."

Product Design

De bacheloropleiding Product Design in Arnhem daagt je uit om jouw ontwerp ambitie te combineren met een experimentele en wereldwijde blik. Wil je meer weten?

Ontdek Product Design