Demi Kleinmeulman
naar verhaaloverzicht
30 juni 2022

Jezelf leren kennen door de ogen van de ander

Demi Kleinmeulman heeft de opleiding Docent Theater in Zwolle gedaan en ze is zowel de regisseur, maker, productieleider als speler van haar afstudeervoorstelling. De voorstelling is persoonlijk geworden, want het gaat over de geschiedenis van haar familie waarbij het Indisch zijn centraal staat.

In haar video zie je een koffer uit voormalig Nederlands-Indië. Het zit vol met onder meer oude foto’s van Demi’s grootmoeder, grootvader en overgrootvader. We horen haar vertellen over haar proces: “Ik ben geschiedenisboeken gaan lezen om over de feiten te leren. En ik ben met mensen gaan spreken met dezelfde achtergrond, omdat ik op die manier mezelf leer kennen. Door de ogen van de ander.” Met haar eindvoorstelling wil ze het publiek haar perspectief laten zien. Ze hoopt dat iedere toeschouwer gaat nadenken wat het voor hem of haar betekent en dat het hun leven verrijkt:

Waardevolle ervaringen

Demi zegt dat de opleiding Docent Theater je de mogelijkheid geeft om te kijken wat bij je past als persoon en wat je daarvoor nodig hebt. “Dat vraagt om een bepaalde zelfstandigheid. Je moet initiatief nemen. Voor mij als persoon heeft dat heel erg geholpen, want ik kom met vragen naar mijn docenten en zij komen met suggesties. Het voelt niet dat ik iets móet doen,” vertelt ze. Je krijgt daarnaast coaching waarbij de docenten veel vragen stellen. Dat vond ze heel waardevol, want dat heeft ze zelf ook ingezet tijdens haar onderzoek.

Demi’s plannen

Demi’s toekomstplannen variëren. Ze wil heel graag theater maken, maar dan vooral met en vanuit communities. Ze wil ook lesgeven omdat ze persoonlijke begeleiding en coaching heel leuk vindt. Maar niks staat vast. Ze geeft zichzelf de tijd en ruimte om te kijken wat ze hierna wil doen. Eén ding staat wel vast: ze wil het individu centraal stellen en variatie zien in haar toekomstplannen. Als ze gevraagd wordt of ze een tip heeft voor nieuwe studenten, antwoord ze: “Je finals is je startpunt, ook al voelt het als een eindpunt. Het hoeft dus niet het perfecte eindproduct te zijn. Geef jezelf de ruimte.”

Docent Theater Zwolle

De opleiding Docent Theater in Zwolle geeft je de tools om jezelf klaar te stomen voor een leven lang ontwikkelen als vooruitstrevende theater- en mediamaker. Je leert regisseren, vormgeven, filmen en produceren. Je gaat onderzoekend en ontwerpend maken en werkt met verschillende communities in het (buiten)land. Nadat je afstudeert, kan je aan de slag zowel binnen school als ook in de buitenschoolse educatie. Denk aan zelfstandig cultureel ondernemer, bedenker en maker van theaterprojecten of als trainer in het bedrijfsleven.