naar verhaaloverzicht
27 november 2020

Finals Design Art Technology: met AI mensen en natuur samenbrengen

Michelle Feelders vertelt in een video hoe ze mensen via beeld wil laten zien wat het potentieel van AI is om onze planeet te verbeteren. Ze studeerde af aan de opleiding Design Art Technology en ze legt uit waar haar afstudeerwerk over gaat. “Ik geloof dat wij, mensen, begeleiding nodig hebben met onze kijk op kunstmatige intelligentie. Er is een collectieve angst voor de doemscenario’s die het kan creëren. Maar er zijn ook veel positieve dingen en uitkomsten die het kan creëren. Onze planeet zal bijvoorbeeld niet voor altijd blijven bestaan, vooral niet zoals we er nu mee omgaan. Maar dankzij technologie kan het misschien wel langer bestaan.

Een deel van Michelle’s afstudeerwerk is de film “Through the Microscope Glass”, waarbij je over technologie leert via surrealistische beelden. Ze licht toe: “NXP is een bedrijf in Nijmegen die chips produceert op microscopische schaal. Je vindt deze chips in je telefoon of in auto’s. Ze lijken zo ongelooflijk klein en plat, maar er zit eigenlijk een hele architectuur in verborgen. Ik heb een korte, surrealistische film gemaakt waarbij je de indruk krijgt hoe het is om door een microchip te lopen. Alsof het een soort landschap is.”

    Het ander deel van Michelle’s afstudeerwerk is de film Floranism, wat geïnspireerd is door het boek Novacene van James Lovelock. Ze legt uit: “Het beschrijft onze planeet vanuit de Gaia-hypothese, waarbij alles elkaar beïnvloedt. Gebaseerd op dit verhaal ben ik verdergegaan met een toekomstig scenario waarbij kunstmatige intelligentie mensen en natuur meer samenbrengt. In een meer gebalanceerde samenleving.” Michelle wil mensen laten zien dat kunstmatige intelligentie een positieve invloed kan hebben op onze milieuproblemen, en niet alleen van toepassing is in o.a. de gezondheidszorg. De opleiding Design Art Technology biedt jou de unieke kans om je te ontwikkelen tot ontwerper, kunstenaar of creative coder. Je leert programmeren, je eigen instrumenten maken, ontwerpen in virtual reality en veel meer. Je wordt begeleid door een internationaal team van toonaangevende docenten uit het werkveld. In de soft- en hardwarelab ga je aan de slag met experimenteren en onderzoek doen. Je maakt unieke studiereizen en kan je stage in het buitenland doen. Nadat je afgestudeerd bent, zal je je ontwikkeld hebben tot kunstenaar of ontwerper binnen de digitale cultuur.

Meer info over Design Art Technology