naar verhaaloverzicht
2 juni 2023

Ana maakt pianoles en klassieke piano toegankelijk voor iedereen

Klassieke pianoles alleen voor de elite? Niet als het aan pianoleraar Ana Marco Pérez ligt. Ana studeert dit jaar af aan de masteropleiding Klassieke Muziek. Ana wil klassieke muziek én muziekeducatie toegankelijk maken voor iedereen. Door barrières te doorbreken en inclusiviteit te omarmen, baant Ana de weg voor een nieuw tijdperk van waardering, waarbij klassieke muziek en muziekeducatie een verrijkende ervaring is die voor iedereen toegankelijk is. 

Ana houdt van componeren en brengt dat plezier over op haar studenten. Dat heb ik meegenomen in mijn manier van lesgeven: het is zowel gericht op creëren als interpreteren.” In plaats van studenten te overladen met oefeningen wanneer ze technische moeilijkheden tegenkomen, stimuleert Ana samenwerking om oplossingen te vinden. Ze legt uit: "In plaats van de student te overweldigen, creëren we samen iets dat het probleem aanpakt. We componeren dan samen een stuk door het akkoord of patroon in te zetten waar de student moeite mee heeft, of we bedenken verhalen eromheen. Als je het probleem dan oplost, is de student heel betrokken geweest. Het is zo tof om de gezichten van mijn studenten te zien oplichten als je zegt: we gaan samen iets componeren! 

Niet alleen voor de 'elite' 

Voor Ana komt alles wat ze als pianolerares doet voort uit haar persoonlijkheid. "Concerten geven is een geweldige manier om muziek te delen, maar ik vind het meest directe manier om het te delen is door het te onderwijzen." Het bieden van context bij de stukken die ze onderwijst, is cruciaal in haar benadering. Ze legt uit: "Een van mijn belangrijkste doelen tijdens mijn onderzoek was om muziek, vooral muziekeducatie, toegankelijker en bereikbaarder te maken voor iedereen." Ze merkt op dat klassieke muziek soms wordt gezien als een elitaire aangelegenheid. "Deze perceptie is niet zo sterk aanwezig bij pop- of jazzmuziek. Maar zodra klassieke muziek ter sprake komt, voelen mensen vaak dat het buiten hun bereik ligt." Ana gebruikt haar onderzoek en eindproject om deze opvatting uit te dagen. 

Wat je ook nodig hebt, deze masteropleiding helpt je aan de nodige tools. En als iets niet wordt behandeld, dan helpen de docenten je helpen bij het vinden van de juiste bronnen."

Ana Marco de Perez, masterstudent Klassieke Muziek

Ana stelt zich voor om een meeslepende ervaring te creëren, vergelijkbaar met een museum, waarbij schermen, beelden en verklarende teksten de concertzaal aanvullen. Deze innovatieve aanpak heeft als doel het publiek inzicht te bieden in Ana's eigen artistieke visie en wat het stuk voor haar betekent. "Maar in plaats van de gebruikelijke historische besprekingen of discussies over de componisten en de historische context van een stuk, wil ik het stuk verbinden met mijn eigen verhalen en emoties. Op deze manier hoop ik het publiek uit te dagen om verbinding te maken met ideeën die verder reiken dan alleen de muziek zelf, en het muziekstuk toegankelijker voor ze te maken,” legt Ana enthousiast uit. 

De nieuwe generatie pianoles geven

Ana begon op haar zestiende pianoles te geven. "De studenten die ik toen lesgaf, hebben niets gemeen met de studenten die ik nu lesgeef. Ik geef les aan achtjarigen die gewend zijn om naar een tablet te kijken, er is gewoon iets anders aan aandacht en motivatie tegenwoordig. Ik zie het als mijn missie om die informatie in mijn les te verwerken." Ana maakt zelf ook gebruik van de mogelijkheden van het digitale tijdperk. Ze heeft een blog en een YouTube-kanaal. "Op deze manier kan ik veel meer mensen bereiken. Dat is het positieve aspect, denk ik." 

 

Een van de video's van Ana's YouTube kanaal. In deze video deelt ze tips en tricks over hoe je als pianodocent leerlingen kunt leren om noten te lezen. 

ArtEZ heeft haar onderweg alles gegeven wat ze nodig had. “Toen ik zei dat ik wilde doorgaan met componeren, zeiden ze: Heb je een compositieleraar nodig? Als je er hier geen kunt vinden, zoeken we er elders een voor je. Het is super behulpzaam." Ana moedigt geïnteresseerde studenten aan om een open geest te houden en benadrukt dat het bestuderen van piano hen niet beperkt tot pianist worden. Ze gelooft dat de masteropleiding talloze mogelijkheden biedt. Ze voegt eraan toe: "Wat je ook nodig hebt, deze masteropleiding zal je uitrusten met de nodige tools. En als iets niet wordt behandeld, zullen ze je helpen bij het vinden van de juiste bronnen." 

Volg Ana

Ana's website

'The Keys' Corner' (Ana's blog, waar ze artikelen post en haar YouTube video's deelt

Ana's YouTube-kanaal

Instagram