naar verhaaloverzicht
19 september 2022

Wat hoort bij mij?

De werken van de Zuid-Koreanse Julia Jungmin Park (BEAR Fine Art) zijn interpretaties van haar eigen lichaam en emotionele wereld. Haar werk noemt ze tegelijkertijd zeer persoonlijk als onpersoonlijk, en is bedoeld om ook de toeschouwer zich te laten afvragen: wat hoort echt bij mij?

“Kunst hoeft niet praktisch en nuttig te zijn. Daarom heb ik ook voor BEAR Fine Art gekozen en niet voor een vakgebied als design. In de nutteloosheid van kunst ligt ook juist de kracht verscholen. Je kunt welk idee dan ook onderzoeken en uitwerken, zonder verantwoordelijkheid naar de ontvanger.”

Je stem vinden

Aanvankelijk was het een grote uitdaging voor Julia om erachter te komen welke ideeën er in haar leefden, en hoe ze die zou kunnen uitwerken tot kunst. Volgens haar is dat de kern van het ontwikkelen tot kunstenaar geweest: om een stem te hebben en te weten hoe je die uit.

Van sterke basis naar artistieke vrijheid

“In het eerste jaar hebben we veel over materialen en technieken geleerd. Het is belangrijk om daar een goede basis in te hebben. Zodat je weet wat je kunt gebruiken om een idee tot leven te wekken. In het tweede jaar werden we het diepe ingegooid en kregen we veel artistieke vrijheid om onze eigen projecten op te zetten. Ik moest echt aan de slag om te ontdekken welk verhaal ik wilde vertellen met mijn werk.”

Julia greep naar haar eigen fascinatie voor haar lichaam. Hoe ze eraan gehecht kan zijn, of zich er juist vervreemd van kan voelen. In haar eindwerk is bijvoorbeeld een installatie van haar haren te vinden en zien we een videowerk, waarin ze de hoofdrol speelt.

“Toch zou ik niet zeggen dat mijn werk over mij gaat. Een mens bestaat uit veel lagen, en in elk werk zie je een van die lagen van mij. Ik hoop juist dat de toeschouwer zichzelf erin herkent en zich afvraagt: Uit welke lagen besta ik? Wat hoort er bij mij?

Bachelor BEAR Fine Art

Binnen de bacheloropleiding BEAR Fine Art staan experimenteren, betekenis en maatschappelijke relevantie centraal. De studenten bij de opleiding werken in tutorgroepen van verschillende jaargangen samen en vormen een hechte community, die in veel gevallen tot lang na afstuderen elkaar blijft volgen, inspireren en steunen.

De studenten worden begeleid door vooraanstaande professionele kunstenaars, kunstcritici en curatoren. Na de opleiding ben je een beeldend kunstenaar met eigen signatuur, en weet je hoe je met jouw werk van betekenis kunt zijn in de wereld.

Meer over BEAR Fine Art