naar verhaaloverzicht
21 september 2022

‘The show must go on!’ - Is dat wel een gezonde mindset?

‘The show must go on.’ Bekende woorden. Maar misschien is er een gezondere mindset. Vooral voor dansers. Dat is een deel van Ina Schwarte Ortegas onderzoek waarmee zij haar opleiding Docent Dans in Arnhem afrondde.

Proprioceptie: wat is dat?

Voor haar afstudeerwerk schreef Ina een scriptie over proprioceptie: het besef van de positie van je eigen lichaam. Ze legt uit waarom dit belangrijk is voor dansers: “Met een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn kun je je lichaam beter inzetten. Dit betekent ook dat je je lichaam beter kunt trainen.” Haar onderzoek focust zich op blessurepreventie, blessureherstel en je mindset als danser. “Vaak gaat het om ‘the show must go on.’ Maar met mijn onderzoek heb ik gekeken hoe je die bewustwording van jezelf – namelijk het gezond werken, je mindset – kan integreren in technieklessen.”

Danser, maker, docent en ondernemer

Ina vertelt dat je tijdens de vierjarige Bachelor Docent Dans vanuit vier rollen wordt opgeleid: danser, maker, docent en ondernemer. “Heel veel mensen denken dat je met dans alleen de uitvoerende kant op kan. Maar dat klopt niet. Je kan ook lesgeven of ondernemer worden en een dansschool managen.”

“Als ik om me heen kijk, is het heel mooi om te zien dat iedereen zijn eigen individuele pad kiest.”

Ina is blij met het docententeam, haar medestudenten en alle beschikbare faciliteiten die ArtEZ biedt. “Je hebt veel begeleiding en support.”  Ze zegt ook dat je tijdens deze opleiding veel samenwerkt. Je werkt aan verschillende projecten in groepen, waaronder ook aan interdisciplinaire projecten waar je studenten van andere opleidingen leert kennen. “Dus ook op sociaal vlak is het een leuke opleiding om te doen.”

Dansen in Berlijn

Nadat ze afgestudeerd is, wil Ina naar Berlijn verhuizen. “Ik houd van de dansscene van Berlijn,” vertelt ze. Ze wil het lesgeven combineren met danser zijn. “Ik vind lesgeven heel leuk, maar ik vind het ook belangrijk dat ik een fysiek voorbeeld kan zijn voor mijn leerlingen.”

“Mijn tip voor nieuwe studenten: vooral bij jezelf blijven. Het is een opleiding waar bijna alles kan. Dus je moet duidelijk zijn over wat je wil.”

Docent Dans

Tijdens de vierjarige Bachelor Docent Dans van ArtEZ ontwikkel je je in vier beroepsrollen: dansdocent, maker, danser en ondernemer. Je traint je fysieke en danstechnische vaardigheden, je studeert in een multidisciplinaire en internationale omgeving en je krijgt veel ruimte om uit te groeien tot een artist educator met een eigen identiteit. Daarnaast krijg je veel individuele begeleiding van betrokken en deskundige docenten. Nadat je afgestudeerd bent mag je de titel Bachelor Dance in Education voeren en heb je een eerstegraads lesbevoegdheid.