naar verhaaloverzicht
22 augustus 2022

"Student? Ik zeg liever: professional"

Componeren. Editen. Mixen. Produceren. Pepijn Peeters kan het allemaal. Hij studeerde in 2022 af aan de opleiding MediaMusic. In de video vertelt hij over zijn groei van student tot professional in de afgelopen vier jaren. “De mindset hier is dat je al tijdens je opleiding ook professional bent. Je wordt aangemoedigd om continu bezig te zijn met projecten, waardoor werkveld en opleiding erg in elkaar overvloeien.”

Voor zijn finals gebruikt Pepijn verschillende projecten waaraan hij gewerkt heeft. Hij wil met dit eindwerk zichzelf laten zien als componist en producer. “Ik ben altijd bezig met verschillende dingen. Componeren voor film, losse opnames maken, produceren, werken met muzikanten. Voor mijn finals zocht ik een manier om dat allemaal te laten zien,” vertelt Pepijn. Zijn eindwerk laat zien wie hij is en wat hij doet.

Van breed naar niche

In de video zien we het Lunette saxofoonkwartet. Pepijn heeft een eigen compositie voor de opnamesessie geschreven. “Ik vind het leuk om aan verschillende aspecten te werken. Hierna ga ik het ook zelf editen en mixen,” zegt Pepijn. Hij vertelt dat de opleiding heel breed is. Je medestudenten hebben allerlei verschillende achtergronden. Daarom krijg je aan het begin van de opleiding eerst alles te leren wat te maken heeft met muziekproductie, sound design en compositie. “Door elkaar verbreed je je wereld. Maar aan het einde van de opleiding vindt iedereen zijn eigen niche en expertise. Je vindt je eigen identiteit als student en professional.”

Samenwerking met componist

Binnen de opleiding zijn er veel docenten en externe coaches die je kan benaderen voor hulp of feedback. Pepijn heeft Matthijs Kieboom gevraagd of hij stage bij hem kon lopen. Matthijs is een bekende filmcomponist en heeft muziek geschreven voor meer dan zeventig films en televisieseries. Daarnaast is hij docent op ArtEZ. Tijdens de stage is hun samenwerking tot stand gekomen. Matthijs is naast Pepijns docent nu ook zijn opdrachtgever geworden. Nadat hij afstudeert, blijven ze samenwerken. Verder scoorde Pepijn een unieke plek in de Master Filmcompositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij behoorde daar tot de top 5 van de kandidaten. Van Pepijn gaan we dus meer horen!

Over Matthijs Kieboom

Matthijs Kieboom is een bekende Nederlandse componist die, ondanks zijn relatief jonge leeftijd, al meer dan tien jaar fulltime componist is. Hij heeft muziek geschreven voor meer dan zeventig films en televisieseries, waaronder de bekende documentaire Wild. Deze documentaire laat de prachtige Nederlandse natuur zien en werd door anderhalf miljoen mensen op TV gezien. Het leverde hem zijn eerste soundtrack en meerdere nominaties op, waaronder International Film Music Critics Association Award (Best Original Score for a Documentary). Matthijs staat ook bekend om zijn vele samenwerkingen met onder andere DJ Armin van Buuren en Spaanse composer Diego Navarro. Ook is hij docent Composition/Film op ArtEZ.

Over de opleiding MediaMusic

Tijdens de vierjarige opleiding MediaMusic leer je hoe je muzikant, componist of sound designer wordt. Kies uit één van de vier profielen: Composer for Film, Games & Media, Producer for Bands, Artists & Media, Electronic Artist & Producer of Songwriter & Producer. In ieder profiel krijg je dezelfde hoeveelheid vakken over muziekproductie. Je krijgt les van bekende producers en muziekprofessionals en je hebt toegang tot talloze faciliteiten als audiostudio’s, concertzalen, een liveroom en podcaststudio’s. Daarnaast neem je deel aan (internationale) stages en projecten waardoor je wordt getraind voor het echte werk. Nadat je afgestudeerd bent, kan je aan het werk als producer, composer, studio engineer of sound designer.

Meer info over de opleiding MediaMusic

Volg Pepijn