Juan Niks
naar verhaaloverzicht
17 juni 2022

Afstudeerwerk Docent Muziek op Maat: de toekomst van muzieklessen

Kan technologie muzieklessen verbeteren? Dat is het onderzoek van Juan Niks. “Deze manier van lesgeven is de toekomst, maar het zal altijd een mix worden van ouderwets analoog muziek maken, het echte doen en het samenwerken. In samenwerking met technologie,” vertelt hij. Juan heeft de opleiding Docent Muziek op Maat gedaan in Enschede en in een video legt hij uit wat zijn onderzoek is op het Montessori College havo 4. “Ik wil graag onderzoeken hoe hier het instuderen van een bandstuk verbeterd kan worden door middel van de app GarageBand.”

In de onderstaande video zie je hoe Juan de app gebruikt tijdens het lesgeven. Hij legt uit: “Ik heb hier bijvoorbeeld Les 1. Daarin laat ik zien wat de algemene functies zijn. Het is een soort tutorial-idee. Ik zag meerdere dingen waarvan ik dacht dat ze verbeterd kunnen worden tijdens het instuderen van een nummer. Vooral als het gaat om de vorm van een nummer, of om de echte details van het instuderen. En ik dacht dat ik dat met de app GarageBand heel leuk zou kunnen aanstippen.” Met de app creëert Juan opdrachten voor de leerlingen om daar bewust naar te kijken. Het doel is dat het eindresultaat verbeterd wordt. En uit zijn onderzoek blijkt dat met deze manier van lesgeven het doel inderdaad wordt behaald. Met deze lessenreeks wil hij dan ook zelf lesgeven en is nu nog aan het kijken naar een plek waar dat mogelijk is.

Verkort traject

De opleiding Docent Muziek op Maat is een verkort traject op maat dat samengesteld is op basis van jouw vooropleiding en vrijstellingen. Je wordt opgeleid tot een inspirerende docent die de muzikale identiteit van leerlingen versterkt. Je krijgt de nodige kennis en middelen om je te ontwikkelen op het gebied van muziektechnologie. Nadat je afgestudeerd bent heb je een eerstegraads lesbevoegdheid op zak in de vakken muziek, kunst algemeen en ckv. Zo kan je in het onderwijs als docent aan de slag, maar je kan ook componist of dirigent worden.

Meer info over de opleiding Docent Muziek op Maat

Volg Juan