naar verhaaloverzicht
25 juni 2020

Lef opbouwen om je eigen pad te bewandelen

Evert Stroet, Popacademie Conservatorium Enschede: “Afgelopen september wist ik het zeker. Samen met mijn trio ‘Edward, Will & Kathryn’ zou ik een EP en CD met folk- en countrymuziek opnemen. Via VoordeKunst haalden we het streefbedrag op om de grootste kosten te dekken. De crowdfunding was geslaagd, de liedjes waren bijna af en in april en mei konden we de studio in. Maar door de pandemie ging die manier van afstuderen aan de Popacademie niet door. Dat was zuur, maar het moest zo zijn en nu komt het over een half jaar wel.”

Dan maar iets anders doen!

“Hoe ga ik tijdens mijn afstuderen toch laten zien wie ik ben en wat ik kwalitatief kan met iets dat er representatief uitziet? Een documentaire is allesomvattend en laat zien wie je bent. Je kunt er muziek aan toevoegen en heel breed gaan. Dat bevalt mij wel.”

Cabin in the Woods

“Mijn afstudeerdocumentaire heet Cabin in the Woods. Ik heb mijzelf twee maanden opgesloten in het tuinhuisje van mijn opa. Hij woont heel chill, in de Achterhoek en zonder internet. Ik had mijn apparatuur mee en nam vier eigen songs op waar ik splitscreen-video’s van maakte.

Ik ben ook fotograaf. Dat laat ik in de docu zien met een soort driedimensionale expositie, zodat je toch het gevoel krijgt dat je erbij bent. Dat expositieconcept is nu trouwens ook doorgezet in de hele opleiding.”

“Soms heb je je eigen tijd nodig. De natuur vind ik superfijn, daar kom ik tot rust. Twee maanden in het tuinhuisje staat symbool voor het isolement waarin wij leven door corona. Maar het is juist ook bevrijdend geweest.”

Puur en kwetsbaar

“Cabin in the Woods is een persoonlijk en breekbaar stuk. Ik vertel mijn levensloop, van geboorte tot nu. Het opnemen ervan is spannend en om het te delen met mensen ook. Ik wilde niet alleen de mooie dingen delen, maar ook de kwetsbare kanten. Vandaar dat ik ook heb nagedacht over sounddesign. Als ik vertel, moet er een nummer dat zachtjes afspeelt onder liggen.”
Het originele product is te bekijken via een privélink. Stuur Evert een Facebook-bericht en ontvang de link naar de documentaire met een warme, persoonlijke groet van Evert.

 

 

 

 

 

 

 

Leergierig en multidisciplinair

“Ik vind het geweldig om van alles te leren. Tijdens mijn opleiding fotografeerde ik muzikanten en concerten voor branding en social media. Ik wilde meer over fotografie leren, dus volgde ik in mijn afstudeerjaar een zelf-samengestelde minor met cinematografie en analoge fotografie op de AKI in Enschede. Je kunt ook fotograaf en filmmaker zijn als je muzikant bent.

“Niemand vergeet deze coronatijd. Voor bijna alle mensen in de kunstbranche is het vervelend om iets niet fysiek te kunnen laten zien. Dat is wat je wil en nu kan dat niet. Dan moet je creatief zijn en iets anders kiezen. Dat is heel lastig, maar ook wel weer heel spannend en leuk om te doen.”

Naar de Popacademie

“Ik wist wat ik wilde studeren toen ik 13 was. Ik ging het podium op met mijn gitaar en wist dat ik muzikant wilde worden. Ook zong ik mijn hele leven al. Noten lezen vond ik heel moeilijk. De popacademie is heel breed. Je kunt alles doen wat je wilt. Ik maak zelf countrymuziek, dat valt ook onder popmuziek.

Er valt zo veel onder populaire muziek. Dat zie je ook op school. Iedereen doet wat anders. Dat is supercool om te zien. De één houdt van rock, de ander van soul en weer een ander van jazz.”

---

Volg Evert