Charlie Rackwitz, bachelor Muziektheater ArtEZ Conservatorium Arnhem
naar verhaaloverzicht
12 juli 2022

Finals Muziektheater: de angst voelen die transgenders ervaren

“Ik heb me mijn hele leven afgevraagd wat er mis met me is. Ik voel me geen vrouw. Maar ik wil ook geen man zijn”, horen we Charlie zeggen in de onderstaande finals-video. Charlie Rackwitz heeft de bacheloropleiding Muziektheater aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem afgerond. In de video zien we Charlie over diens eindvoorstelling praten als ook over diens ervaringen als student op ArtEZ.

“Er is een wet in Duitsland die zeer problematisch is. Ik wil met mijn voorstelling laten zien waarom deze problematisch is”, zegt Charlie. Die vertelt dat je in Duitsland de optie hebt om in je paspoort niet geïdentificeerd te worden als man of vrouw. Je mag ook een X erin hebben staan. Maar je moet wel eerst een evaluatie meemaken. En dat is het problematische deel dat Charlie in diens voorstelling laat zien.

In de video zien we een stuk van de voorstelling. We horen een psycholoog zeer intieme vragen stellen aan een patiënt. Er is muziek in de achtergrond en je kan zien hoe oncomfortabel de patiënt is. “Als je een X in je paspoort wilt, dan moet een psychiater jou evalueren. Je krijgt rare, persoonlijke, intieme vragen. Het is niet oké om zulke vragen te krijgen. Ik wil het publiek laten zien hoe absurd deze wet is. En ik wil dat ze een beetje de angst voelen die transgenders ervaren”, legt Charlie uit.

Volledig jezelf zijn

Op ArtEZ voelt Charlie zich veilig, waar die volledig zichzelf kan zijn. Nadat Charlie afgestudeerd is, wil die het educatieve, artistieke veld in. Want Charlie wil niet slechts een artiest zijn, maar ook een educator. Diens plan is om een platform te creëren waar jonge mensen hun verhaal kunnen vertellen. Hen helpen om via hun eigen verhalen kunst te creëren. “Muziek kan veel gevoelens overbrengen die woorden misschien niet kunnen. Maar de combinatie van beide, daar ligt de echte kracht.”

Muziek kan veel gevoelens overbrengen die woorden misschien niet kunnen. Maar de combinatie van beide, daar ligt de echte kracht.

Combineer muziek en theater

De bachelor Muziektheater op ArtEZ is de enige opleiding in Nederland waar je wordt opgeleid tot maker van eigentijds muziektheater. Je leert muziek en theater combineren in een nieuw, zelfgemaakt werk. Je krijgt de vrijheid om je in de tweede helft van je studie te specialiseren, waardoor je met een uniek profiel afstudeert. Je werkt in een inspirerende omgeving samen met studenten van andere ArtEZ-kunstopleidingen. Nadat je afstudeert, kan je aan de slag als performer, muziektheaterdocent of regisseur.

Meer informatie over de bachelor Muziektheater

Volg Charlie