Digna Huinink schreef nummers met vluchtelingen in Griekenland
naar verhaaloverzicht
20 juni 2019

Afstudeerproject master Muziektherapie: jonge vluchtelingen een stem geven

“Wat ik hiermee hoop te bereiken is deze jongens een stem te kunnen geven. Maar ik probeer andere mensen in mijn omgeving ook bewust te maken van de situatie van de vluchtelingen.” Voor haar afstuderen aan de master Muziektherapie bij ArtEZ maakte Digna Huinink samen met jonge vluchtelingen op Lesbos tien liedjes. In een video vertelt ze meer over haar ervaring. “Tijdens mijn master ben ik onderzoek gaan doen op Lesbos. En toen ik daar met vluchtelingen en muziek werkte, merkte ik hoe bijzonder dit eigenlijk was. Wat het deze mensen bracht.

 

Digna deed op Lesbos een songwriting project met jongeren van 15 tot 20 jaar. De tien liedjes zijn verschenen op het album Songs of Moria. Digna vertelt: “In die liedjes hoor je een gebroken hart, familie die ze missen, hoe zwaar het leven van een vluchteling is. Maar ook het talent dat ze hebben en de wensen die ze hebben voor hun toekomst.” Het album is genoemd naar het kamp waar deze jongens verblijven: Moria. Het is ook de plek waar Digna samen met deze vluchtelingen de liedjes geschreven heeft.

De masteropleiding Muziektherapie van ArtEZ is nationaal erkend door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). Je ontwikkelt je muzikale, klinische en onderzoeksvaardigheden. Je volgt neurowetenschappen en krijgt onder andere de Neurologic Music Therapy fellowship training. Je onderzoekt de therapeutische werking van muziek op de gezondheid van mensen. En je communiceert je resultaten naar een breed publiek. Nadat je afgestudeerd bent kan je op verschillende plekken aan de slag, zoals in de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, in ontwikkelingslanden, of ga als onderzoeker aan de slag. 
Meer weten? Lees ook het nieuwsbericht over het benefietconcert dat studenten organiseerden en neem een kijkje op de Songs of Moria website


Meer info over de master Muziektherapie