Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
The Sound of Innovation
Menu The Sound of Innovation

Opleiding

Opleiding

De kern van de master Sound of Innovation bij ArtEZ is een reis vol ontdekkingen en uitvindingen. We kijken verder dan de horizon van wat we al weten. We trekken conventies in twijfel en herdefiniëren de grenzen tussen vakgebieden en sectoren. We voorspellen en dragen bij aan culturele, sociale en economische ontwikkeling.  

Muziek is het uitgangspunt, maar het eindresultaat kan een combinatie zijn van allerlei verschillende componenten. Je wordt uitgenodigd om na te denken over je eigen kwaliteiten en deze uit te breiden en te versterken, door deskundigheid, ondernemerschap en ervaring toe te voegen, terwijl je een netwerk ontwikkelt dat je kan helpen je ware potentieel te verwezenlijken.  

Wat leer je bij Sound of Innovation?

De reis begint dicht bij huis. Je onderzoekt je eigen kwaliteiten, wat je drijft, wat je unieke creatieve gaven zijn en welke rol muziek kan spelen in je professionele leven. In de volgende fase werken we met een breder perspectief: je begrijpt en kunt werken binnen een bepaalde culturele, sociale en economische context, maar bent ook bereid bestaande grenzen uit te dagen en te herdefiniëren. Je legt contact om het geluid van de toekomst vorm te geven en nieuwe concepten en technologieën te verkennen.  

Je wordt klaargestoomd om een leidende rol te spelen op het gebied van muziek en sonische kunsten, waaronder de creatieve industrie, de economie, communicatie, gezondheidszorg of onderwijs. Je leert een flexibele denker te zijn die een diepgaand begrip heeft van een breed scala aan vakgebieden en die relaties aangaat en verbanden legt die nieuwe en opwindende wegen openen om te verkennen. Een behendige en pragmatische probleemoplosser die geniet van de uitdagingen van een steeds veranderende maatschappij. Je bent met name een professional die de wereld hoopt te verbeteren met innovatieve, duurzame en toekomstbestendige aan muziek gerelateerde producten of projecten. 

Deze ambitie vereist uitgebreide en complexe vaardigheden. Je moet leren hoe je creativiteit en artistieke visie kunt inzetten; je muzikale vaardigheden aanscherpen, technische vaardigheden en interpersoonlijke expertise ontwikkelen; leren werken in een team met meerdere vakgebieden; onderzoeken en conceptualiseren; organisatorische en financiële plannen opstellen en uitvoeren en de nieuwe technologieën verkennen die de wereld van morgen zullen vormgeven. 

Interdisciplinaire communicatie 

Als vernieuwer die muzikale concepten op andere vakgebieden probeert toe te passen, werk je samen met deskundigen uit verschillende vakgebieden, zoals professionals uit de gezondheidszorg, ingenieurs, leraren of economen. Tijdens de opleiding leer je de vocabulaire van verschillende vakgebieden om je ideeën over te brengen en interessante en vruchtbare cross-overs en samenwerkingen tot stand te brengen. 

Curriculum: stel je eigen programma samen

De opleiding Master Sound of Innovation in Enschede bestaat uit drie niveaus, namelijk:

  • In het Innovation Lab richt je je op praktijkervaring, onderzoek en ontwikkeling. Met je eigen kwaliteiten en interesses als uitgangspunt werk je samen met je medestudenten aan de ontwikkeling van innovatieve concepten en producten, waarbij de nadruk ligt op: het bevorderen en benutten van creativiteit; concepting en imagineering; projectmanagement en presentatie. Samen dragen jullie nieuwe ideeën aan, onderzoeken deze en vinden er waar mogelijk toepassingen voor. Je wordt bijgestaan door een team van docenten die gespecialiseerd zijn in de verschillende vakgebieden en vakken die relevant zijn voor het Innovation Lab. Het proces is interactief: jij helpt beslissen of er gastdocenten moeten worden uitgenodigd en welke thema's en onderwerpen je wilt behandelen. 

  • In het individuele traject kies je zelf je lessen en modules. Jij bepaalt waar je je op wilt richten: het hangt allemaal af van waar je aan werkt en wat je nodig hebt. Er zijn docenten aanwezig om je waar nodig te helpen en te begeleiden bij je traject en je keuzes. Je kunt complete opleidingen selecteren, maar ook afzonderlijke lessen, keuzemodules en keuzevakken uit andere opleidingen, zoals Muziektherapie of Mediamuziek. In je tweede jaar krijg je een persoonlijk budget waarmee je masterclasses, workshops of externe coaching naar keuze kunt financieren. 

  • Je ontmoet de Master Muziek-studenten die de andere masters van ArtEZ volgen tijdens Connecting the Dots. Deze bestaat uit een projectweek, diverse workshops en de cursus Meet the Master. Bij Connecting the Dots gaat het om uitwisselen, samenwerken en verbinden: je krijgt een voorproefje van andere (muziek)vakgebieden dan je eigen vakgebied en je profiteert van het werken met makers die, net als jij, hun eigen praktijk aan het ontwikkelen zijn. 

Deze master is een hele goede manier om aan mijn ontwikkeling te werken: ik kies eigen mijn doelen en koppel daar zelf de vakken aan.
MAURITS HANDLOGTEN, alumnus The Sound of Innovation

Research & Development: continue reflecteren

Bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën is er behoefte aan voortdurende reflectie en heroriëntatie. R&D houdt in dat je jezelf vragen stelt als: Waarom wil ik dit ontwikkelen? Als dit is wat ik wil bereiken, wat heb ik dan nodig? Van wie? Welke problemen moeten worden opgelost? 

Sound of Innovation bevat geen aparte cursus of module over artistieke onderzoek en ontwikkeling: in plaats daarvan zijn ze diep ingebed in de cursus, met gespecialiseerde docenten die je trainen en adviseren. Wat je doelen ook zijn, R&D is een integraal onderdeel van het proces om ze te realiseren. 

De docenten zijn allemaal zeer uitdagend, maar tegelijkertijd ook zeer toegankelijk.
RUURD FABER, alumnus The Sound of Innovation

Master muziek: drie afstudeervarianten

De master The Sound of Innovation is gevestigd in Enschede, waar de focus ligt op innoveren en ontwikkelen van creatieve muziekoplossingen voor verschillende vakgebieden. ArtEZ biedt ook masters Muziek aan op twee andere locaties. In Zwolle ligt de focus op prestatie en curatie, waarbij je wordt geholpen je te ontwikkelen tot de best mogelijke versie van jezelf. De cursus in Arnhem legt de nadruk op performance en creatie door experiment met expressie te combineren. Welke afstudeervariant je ook kiest, je wordt aangemoedigd om gebruik te maken van de cursussen, de kennis en de facilitaire zaken op alle drie de locaties, om je eigen unieke afstudeerprofiel te ontwikkelen binnen het ArtEZ Conservatorium. 

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink