naar verhaaloverzicht
16 november 2020

"We vonden kracht in tegenslag" – Dutch Design Week 2020

Van 15 t/m 27 oktober was het weer zover: de Dutch Design Week. Dit jaar zou ArtEZ zowel met kunstonderwijs als onderzoek aanwezig zijn om projecten te presenteren in relatie tot het thema The New Intimacy.

Anne Hendriks, projectcoördinator, ging voortvarend aan de slag met de organisatie van de fysieke tentoonstelling.

“Voor de zomer startten we met interne partners de planvorming voor een tentoonstelling tijdens de DDW. Onze focus lag op een fysieke tentoonstelling“, legt Anne uit, “met daarachter een digitaal platform. De fysieke ervaring van objecten en onderzoeksresultaten is belangrijk. Met het thema in het achterhoofd maakten Eric de Leeuw (Hoofd BA IN_architecture) Jesse van Lienen (Docent BA IN_Architecture) een prachtig ontwerp”.

Totdat…

Van fysieke naar online expositie

“Op 30 september werd ik gebeld door de organisator van de tentoonstelling en mijn ArtEZ-collega Jorn Konijn. Op advies van de veiligheidsregio had de burgermeester van Eindhoven toch besloten geen vergunning af te geven voor de Dutch Design Week. Hoewel dit scenario altijd op de achtergrond heeft gespeeld, was ik toch even terneergeslagen door dit nieuws. Na het mailen van alle betrokken ArtEZ medewerkers en ontwerpers ben ik gaan kijken hoe we ons zo goed mogelijk online konden presenteren”.

Creating the fabric from several frayed edges – Project going circular going celluloseCreating the fabric from several frayed edges – Project going circular going cellulose

Groot bereik en nog steeds te bezoeken

The New Intimacy draait om intimiteit, om onze verhouding tot de ander, tot de ruimte en tot objecten om ons heen. “Hoe kun je je verhouden tot iets dat niet fysiek is? Dat is een enorme uitdaging. De mogelijkheid tot het inrichten van 3D virtuele ruimtes op de website van de DDW hielp daar wel bij. Zo konden bezoekers zich bewegen door een virtuele ruimte en de werken bekijken. Dit is natuurlijk anders dan het ervaren van een fysieke expositie en je mist netwerkmogelijkheden, maar het grote voordeel is dat mensen van over de hele wereld vanuit hun huis onze expositie konden bezoeken én dit kan nog steeds via deze link. Het houdt dus niet op na een week. Zo vonden we kracht in tegenslag.”

ArtEZ en Dutch Design Week 2020

Van 17 t/m 25 oktober heeft ArtEZ zich (digitaal) gepresenteerd op de Dutch Design Week. In aansluiting op het thema ‘The New Intimacy’ en een samenleving gebukt onder Covid-19, toonde ArtEZ de resultaten van een onderwijs- en onderzoeksprogramma rondom de veranderende intieme relaties tussen lichamen, objecten en ruimtes. Relaties die mensen kwetsbaar of sterker kunnen maken. Voor het eerst presenteerde onderwijs en onderzoek zich samen, met zes projecten in samenwerking met alumni-ontwerpers die invulling aan het thema gaven. Meer informatie over ArtEZ en de Dutch Design Week.

Blik op de toekomst

Met deze expositie is een eerste stap gezet naar een meer structurele samenwerking tussen onderzoek en onderwijs binnen ArtEZ. “Dit kunnen we nu verder voortzetten, bijvoorbeeld in gezamenlijke (onderzoek)projecten. We kijken terug op een zeer geslaagde virtuele expositie met ruim 2000 bezoekers, maar hopen volgend jaar toch weer gezamenlijk fysiek te kunnen presenteren”.