naar verhaaloverzicht
23 juni 2022

Durf de kwetsbaarheid op te zoeken in je werk!

Er zit veel meer in een goede animatiefilm dan slechts het animeren zelf. Een boodschap. Een verhaal. Dat is wat Lisa Reilink heeft geleerd tijdens haar opleiding Animation Design van de ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle. In de video verderop in dit artikel vertelt ze over haar ervaringen: “Ik durf de kwetsbaarheid op te zoeken in mijn werk."

"Ik ben altijd heel open. Het werk dat ik maak gaat altijd een beetje over mezelf. Het is niet honderd procent een weerspiegeling van wie ik ben of wat ik voel, maar ik probeer altijd wel vanuit mijzelf en mijn eigen ervaringen een gevoel te plukken en dat misschien uit te vergroten", legt Lisa uit. 

Aandacht voor onzekerheid

Volgens Lisa is dit haar kracht: het durven om zichzelf kwetsbaar te stellen en dat met de wereld te delen. Voor haar finals is Lisa onderzoek gaan doen naar de onzekerheid over het lichaam. “Onzekerheid is een thema waar niet heel veel ruimte voor is. Ik hoop met mijn film daar toch een plekje voor te creëren. Om te laten zien dat die onzekerheid er is. En dat die er mag zijn."

Still uit Lisa's animatiefilm

Veel samenwerken

Tijdens de opleiding is Lisa erachter gekomen dat je veel moet samenwerken. Ze legt uit: “Ik doe het niet helemaal zelf. Alles wat eruit ontstaat, ontstaat vanuit mij. Het is mijn volledig creatieve visie. Maar het is gewoon zo fijn om jouw creatieve visie met andere mensen te delen en dat zij jou helpen om jouw verhaal tot leven te laten komen. Dat is iets wat ik heel mooi vind aan het vakgebied animatie. Dat er zo veel samengewerkt wordt.” ArtEZ heeft ervoor gezorgd dat ze niet alleen meer waardering heeft gekregen voor haar eigen vakgebied, maar ook voor andere kunstvormen.

Een verhaal dat raakt

Tijdens de vierjarige hbo-opleiding Animation Design bij ArtEZ in Zwolle word je opgeleid tot animator in de animatie-, media- of game-industrie. Je leert “levensloze” objecten en figuren te gebruiken om een verhaal te vertellen dat raakt. Je krijgt te maken met verschillende animatie- en filmtechnieken, zowel analoog als ook digitaal. Je werkt ideeën uit tot verhalen, waardoor je zowel auteur als ook professioneel maker bent. Na de studie kan je aan de slag als zelfstandig animator of bij een bureau werken.

Bekijk Lisa's werk op artez.nl/finals

Meer info over de opleiding Animation Design

Volg Lisa