Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Composition for Film and Theatre - online
Menu Composition for Film and Theatre - online

Studie

Studie

Tijdens de studie ga je zowel de diepte als de breedte in. Er ligt veel nadruk op de compositorische en technische aspecten van je vak. Tegelijkertijd ontdek je tijdens online projecten en samenwerkingen welke kant van het vak je het beste ligt.

Wat leer je bij de opleiding Composition for Film and Theatre - online?

Nadat je de praktische en theoretische vaardigheden hebt geleerd, kies je zelf de richting die je in de opleiding wil gaan volgen. Dat doe je onder andere door het vrij invullen van je keuzeonderdelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit vakken van de opleidingen Jazz & Pop of Muziektheater die ook online te volgen zijn. Je kunt er ook voor kiezen om online vakken te volgen bij ArtEZ-opleidingen in andere disciplines, zoals bijvoorbeeld beeldende kunst of theater. Je kiest je vakken op de beroepspraktijk die jij ambieert.

Opbouw van de studie

 • Het eerste jaar is voor alle studenten Composition for Film and Theatre gelijk. Je maakt in het eerste jaar kennis met verschillende muziek- en compositietechnieken. Hiervoor volg je een aantal vakken. Een greep daaruit is:   

  • Production Lab 
  • Rythm Lab 
  • Autonome Compositie 
  • Film- en theatercompositie 
  • Harmony at the Piano 
  • Muziektheorie 
  • Ensembles en instrumenten

  Heb je al eerder de vooropleiding Film Scoring and Production aan de Musicube Academy in Bonn succesvol afgerond? Dan krijg je mogelijk vrijstelling voor een aantal technische vakken.  

  Naast het volgen van vakken doe je ook mee aan projecten. Zo maak je in de Start Project Week aan het begin van het jaar kennis met je medestudenten. In de Compositieprojectweek componeer je voor een orkest (zoals Ereprijs), een strijkkwartet (zoals Matangi) of een dansgezelschap (zoals ChoCo). Er zijn uitstekende faciliteiten om hier online aan mee te kunnen doen. In de Interdisciplinaire Projectweek werk je online samen met studenten van andere opleidingen.

 • Ook in het tweede jaar volg je verschillende compositie- en muziekvakken, maar ook vakken op het gebied van ondernemerschap en dramaturgie. Na het eerste jaar heb je waarschijnlijk al een beter beeld van wie je bent en waar jij heen wilt als componist. Om dit pad uit te kunnen stippelen, kies je in het tweede jaar een aantal ‘electives’: keuze-onderdelen, die samen voor 13 studiepunten tellen. Je kunt deze keuzeonderdelen invullen met vakken van andere opleidingen van ArtEZ, bijvoorbeeld Jazz & Pop of Muziektheater. Of zelfs vakken uit opleidingen van andere Arnhemse ArtEZ Academies zoals Theater & Dans of Art & Design. We vinden het belangrijk dat je je keuze weloverwogen maakt. Je wordt daarom in je keuze geholpen door je docenten en studiebegeleiders. 

 • Je volgt in het derde jaar nog steeds een aantal verplichte vakken, zoals Production Lab, Muziektheorie en General Conducting. Ook werk je samen met studenten van andere disciplines in projecten zoals Pleasure Island. Daarnaast begin je in het derde jaar aan je onderzoek. Hiervoor schrijf je een scriptie gebaseerd op een zelfgekozen onderwerp, of een essay of journalistiek artikel met een onderwerp dat verband houdt met het jouw (toekomstige) beroep.

  Het aantal keuzeonderdelen is in het derde jaar groter geworden dan in de eerste helft van je studie. Je weet steeds beter welke richting jij op wil als componist, zodat je je 24 vrije studiepunten kunt invullen met voor jou waardevolle vakken en projecten.

  Je sluit het jaar af met een portfoliopresentatie. Hierin komen alle relevante aspecten van compositie aan bod: schrijven, arrangeren en selecteren van stukken. Bovendien is het een perfecte gelegenheid om alle opgedane vaardigheden en kennis vanuit de eerste drie jaar van de studie te laten zien.

 • Het vierde jaar vul je in met 32 studiepunten aan keuzeonderdelen. In dit laatste jaar gebruik je deze om je te specialiseren in het onderdeel van het compositievak waarin jouw ambities en talenten samenkomen. 

  Je stage is een belangrijk onderdeel van dit laatste jaar. Tijdens deze stage leer je om op je eigen productieproces te reflecteren en om je (communicatieve) vaardigheden als film- en theatercomponist te professionaliseren. Daarnaast ontdek je de ins en outs van de markt waarin je straks komt te werken.

  De meeste studenten lopen stage in studio’s en gaan daarvoor geregeld naar het buitenland. Zo kun je stagelopen bij (overwegend Duitse en Amerikaanse) bedrijven die gespecialiseerd zijn in filmmuziek en sound design. Veel studenten hebben stage gelopen bij Cinesamples in Los Angeles of Tom Salta in New York.

  Dankzij je zelfgekozen stage en je specialisatie in het vierde jaar heb je een duidelijk beeld gekregen van de beroepspraktijk. Dit geeft je kansen voor toekomstig werk en de richting waar je werk wil zoeken.

  Net als in het derde jaar, sluit je het vierde jaar af met een presentatie. In deze presentatie laat je zien wie jij bent als film- en theatercomponist. 

Review van student Gonzales Zubillaga

Gonzales Zubillaga studeert aan vanuit Kansas, Verenigde Staten, aan deze opleiding. Vanaf 1:30 neemt Gonzales je mee in zijn tien redenen waarom je voor de opleiding Composition for Film & Theatre zou moeten kiezen!

Faciliteiten

Om online samenspelen vanuit verschillende locaties nog gemakkelijker te maken, heeft ArtEZ midden in de coronacrisis in 2020 de Vierde Locatie ontwikkeld. Hier vind je daar meer informatie over. 

Studiebegeleiding

De studentbegeleider, waar je met al je vragen en kwesties terecht kunt, is er ook om je te helpen met je keuzeproces in de specialisatie. Samen kijk je naar wat je sterke punten zijn en hoe je die kunt uitbouwen, maar ook waar nog uitdagingen voor je zitten in je artistieke, technische en zakelijke ontwikkeling. 

Music & Health

Aan musici worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak. Daarom besteden we bij ArtEZ de nodige aandacht aan gezond musiceren. Dat doen we met name tijdens projectdagen en -weken. Er is daarin speciale aandacht voor aspecten als mentale gezondheid, houding, een gezond gehoor en stemgebruik. Ook is het mogelijk om vakken op dit gebied te volgen, zoals Mensendieck, Logopedics, Mindfulness Mediation, en meer.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink