naar verhaaloverzicht
14 juni 2021

De Droomshow van WinWel

“Ik was twee jaar oud toen ik een koektrommel pakte en er met twee potloden keihard op ging trommelen. Tot grote ergernis van mijn moeder die me daarom op mijn vierde op drumles deed bij de plaatselijke fanfare. Ik heb altijd geweten dat ik iets met muziek moest gaan doen.” Aan het woord is Gijs van Lieshout – artiestennaam: WinWel. In juni 2021 studeert hij af aan de opleiding MediaMusic in Enschede.

Op zijn zevende begon Gijs zichzelf piano aan te leren. Tegelijkertijd ontdekte hij elektronische muziek. “En toen wilde ik het ook kunnen. Ik ben gaan sparen voor een synthesizer en ben er vervolgens wat muziek op gaan maken. Dat is gegroeid en verder ontwikkeld, ik werd steeds beter.” Op zijn tiende stopte hij met drummen en ging verder met piano. Zonder les. Gijs leerde zichzelf alles aan, tot hij aanklopte bij het Conservatorium in Enschede.

In het eerste jaar leer je alle hoeken van de industrie kennen, zodat je aan het eind van dat jaar zeker weet wat je wilt”

Eerst de vooropleiding

Een vriend tipte de studie MediaMusic van ArtEZ. “Ik heb me aangemeld en mocht op gesprek komen. Ze vonden me wel goed, maar merkten ook dat ik niet erg theoretisch geschoold was. Daarom heb ik eerst de vooropleiding gedaan en tegelijkertijd extern pianoles genomen, waarna ik ben doorgestroomd naar de echte opleiding.” En daar voelde hij zich onmiddellijk thuis. MediaMusic is een bijzonder brede opleiding. Wie iets met produceren wil – van singer-songwriter die zijn eigen muziek wil produceren, tot iemand die bands wil produceren of iemand die reclamemuziek wil maken – die kan hier terecht. “In het eerste jaar leer je alle hoeken van de industrie kennen, zodat je aan het eind van dat jaar zeker weet wat je wilt. Naarmate de opleiding vordert, focus je steeds meer op jouw doel.

Stage bij Cloud 9 Music

In het laatste jaar van MediaMusic loop je stage. Gijs was in die periode content marketeer bij Cloud 9 Music in Amsterdam. “Dat was een uitzonderlijke stap, maar niet zonder reden. Ik ben namelijk sinds mijn vijftiende ook professioneel videograaf en fotograaf. Ik wil graag een hybride beroepspraktijk vormen, totdat ik volledig kan leven van muziek. Dat betekent dat ik mijn inkomsten deels uit de muziek haal, en voor een ander deel uit videografie, fotografie en beeld. Daarom heb ik gekozen voor een stage waarbij ik aan mijn beeldportfolio werkte. Bij Cloud 9 werkte ik als visueel vormgever, fotografeerde ik artiesten, en schoot ik clips met ze. Maar ik was niet alleen bezig met beeld: ik zat ook minstens eens per week samen met diverse muziekprofessionals van Cloud 9 die feedback gaven op mijn muziek. Daarnaast wilde ik graag meer leren over marketing vanuit een topbedrijf in de muziek. Dat is gelukt, en die kennis pas ik op dit moment weer toe op mijn eigen werk als artiest.

Eindwerk: Sweet dreams en Lucid dreams

Na de stage volgde het eindwerk: een EP met een grote show. De EP Sweet Dreams vertelt het verhaal van een moeder die bij haar kind op bed zit en het in slaap speelt met een music box (een music box die Gijs zelf heeft gemaakt). “Daar zit een dromerige melodie onder waar ik steeds meer elektronische geluiden doorheen heb gemixt. Dat is het intro. Daarna volgen drie nummers die zich afspelen in Dromenland, suggererend dat het kind steeds dieper in slaap valt, tot aan het eind van de EP de beginmelodie weer terugkomt en het kind weer wakker wordt door zijn vertrouwde lullaby.” De EP is een van zijn beste werken tot nu toe, zegt Gijs. “Ik ben er echt trots op. Hij wordt uitgebracht op het Londense Circus Records.


WinWel - Until I Go To Sleep (feat. Lua Lua) [LIVE] - YouTube 

Gekoppeld aan de EP is een liveshow: Lucid Dreams. Die gaat over controle nemen over je dromen en weten dat je kunt doen wat je wilt. “Dat is de live versie van de EP, aangevuld met heel veel andere tracks die ik al heb uitgebracht. De show wordt gehouden in de Metaalkathedraal in Utrecht, die voor de gelegenheid helemaal wordt omgetoverd tot een Dromenland. Samen met de live visuals en alle andere visuele effecten wordt het een show die de wereld van de EP tot leven wekt.

Belangrijke ontdekkingen

Heel belangrijk op de EP zijn de organische geluiden die Gijs zelf opnam. Grappig, want vroeger gebruikte hij nooit iets wat hij zelf had opgenomen: “Ik gebruikte kant-en-klare samples en deed daar het liefst zo weinig mogelijk aan. Tot ik tijdens mijn opleiding de opdracht kreeg een nummer te maken dat alleen maar uit zelf opgenomen geluiden bestond. Ik heb toen meer dan 1400 samples opgenomen en daar ben ik mee aan de slag gegaan. En dat vond ik zo tof om te doen dat het ondertussen iets is wat ik doe voor elke track die ik maak. Dat was een mooie ontdekking.

Diepe muziektheorie op conservatoriumniveau die mijn muziek zóveel mooier maakt: ik ben heel blij dat ik dat heb geleerd.”

Maar Gijs’ belangrijkste ontdekking was de muziektheorie die hij leerde tijdens de opleiding. “Mijn kennis was namelijk niet zo groot voordat ik aan deze opleiding begon. Tijdens de vooropleiding merkte ik al dat mijn producties, door toepassing van de theorie die ik had geleerd, veel beter gingen klinken. En daar ben ik nog dieper in gaan duiken. Zo heb ik in elk nummer van de komende EP een Moll-Dur of Dur-Moll akkoord verwerkt, waardoor het geheel opeens heel klassiek aandoet. Dat is diepe muziektheorie op conservatoriumniveau die mijn muziek zóveel mooier maakt. Ik ben heel blij dat ik dat heb geleerd.”

Volg WinWel

Facebook 

Instagram 

Soundcloud 

Spotify  

Website 

Streaminglinks naar EP Sweet Dreams