naar verhaaloverzicht
23 juni 2022

Liefde voor modeontwerpen

Daan Pouwels studeert af aan de bacheloropleiding Fashion Design, met een collectie waarvan tradities, kleermakerstechnieken, werken met de hand en pasvorm de corner stones zijn.

In deze video laat Daan een deel van zijn collectie zien en legt hij uit wat zijn werkwijze heeft beïnvloed:

Het werk van Michaël Borremans is een grote inspiratiebron voor Daan geweest: “Het lijken hele oude beelden, maar het is erg recent. Dat klassieke gevoel was waar ik erg naar op zoek was. Dus ook het gebruik van kleur. En ik heb daar in mijn eigen collectie contrastkleuren tegenover gezet om het beeld te vergroten.”

Daan laat ons de openingslook van zijn collectie zien: een jas. Maar er is iets vreemds aan. “Het lijkt alsof die andersom ligt, maar dit is de voorkant,” vertelt Daan. “Ik wilde niet dat die traditie van een jas verloren ging. Ik wil daar iets aan toevoegen om een soort nieuw beeld neer te zetten. Het is nog steeds een jas, alleen daar zit iets vreemds in. Ook als je alleen naar kleur kijkt, het vlak dat je creëert door een jas dicht te laten aan de voorkant is veel imposanter dan als er een opening in zit.”

Daan is het prototype van de professionele student. Hij heeft gedurende de gehele studie constant op hoog niveau gepresteerd, héél serieus maar wat hem niet weghield van innovatie en experiment. Hij is een echte 'tailorer' met een hoge mate van technisch inzicht, en een voorliefde voor mannenmode. “Ik heb het idee dat ik nog niet uitgeleerd ben,” zegt Daan. “Al die verschillende aspecten die je hier op de academie leert, vind ik heel erg interessant. Die wil ik verder uitdiepen. Ik wil me niet vastpinnen op één ding.”

Fashion Design

De bachelor Fashion Design van ArtEZ in Arnhem behoort tot de beste modeopleidingen van Europa. Je wordt getraind om je te ontwikkelen op gebieden als creativiteit, originaliteit en actualiteit. Daarnaast ligt ook een sterk focus op praktische en ambachtelijke vaardigheden. Je studeert in een hechte community en specialiseert je in 2D of 3D. Nadat je afgestudeerd bent, kan je aan de slag als ontwerper of mode-illustrator.

Ontdek Fashion Design