Naar overzicht

Ole importeerde zijn 'Skauhytt' uit Trondheim

Ole Nieling in de Noorse natuur voor zijn zefgebouwde skauhytt
19 mei 2017
19 mei 2017
Ole Nieling in de Noorse natuur voor zijn zefgebouwde skauhytt
Ole Nieling in de Noorse natuur voor zijn zefgebouwde skauhytt

Ole Nieling studeert af bij Fine Art/Media van AKI ArtEZ. Vorig jaar ging hij voor een half jaar op ‘exchange’ naar de Noorse Kunstacademie in Trondheim (NTNU). Het dunbevolkte ruige Noorwegen trok hem aan als geschikte plek om de relatie mens – natuur te onderzoeken, een thema dat hem al jaren bezig houdt. (Hoe ver van een ‘natuurlijk’ menselijk leven staan wij moderne westerse wereldburgers af? Wat doet het met ons als wij natuurlijker/simpeler gaan leven? En hoe is de confrontatie andersom, – van de ‘rurale’ naar de ‘stedelijke’vorm?)

In de bergen vlak achter Trondheim ligt het natuurgebied Bymarka. Daar besloot Ole voor zijn onderzoek te gaan leven. Hij begon in een tent, groef al gauw een grot in de sneeuw maar bouwde uiteindelijk van allerlei gevonden materialen een ‘skauhytt’ (boshut), 350 meter boven Trondheim met een indrukwekkend uitzicht op de stad en de fjord. Naast een persoonlijke verblijfplaats werd het een plek waar ook medestudenten van de NTNU tentoonstellingen en performances organiseerden of zich, in navolging van Ole, een paar dagen in de natuur terugtrokken.

Eenmaal terug in Nederland werd Ole, veel meer als voorheen, geconfronteerd met de stress waarvan onze ‘alledaagse’ Nederlandse manier van leven doordrenkt lijkt te zijn. Voor zijn examenproject ging hij met nederlandse vrienden terug naar Trondheim. Samen braken ze de skauhytt af en transporteerden hem in stukjes naar Enschede. Daar, in de AKI, bouwt Ole hem nu in zijn geheel weer op. Tijdens de eindexamenexpositie is er ook een film bij te zien met de oorspronkelijke omgeving van de hut. Wie niet zelf naar Bymarka kan, krijgt zo in ieder geval een goede impressie van Ole’s ervaring.

Deel dit