Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Nieuwe publicatie Collective Making viert het collectief!

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Fashion
  • Schrijven
  • Docentopleidingen

In het kader van de kwaliteitsafspraken ontstond het vierjarige project Collective Making bij ArtEZ Academie voor Art & Design Arnhem, met als voornaamste doel studenten van verschillende opleidingen intensiever te laten samenwerken. Onlangs hebben de externe programmaleiders van dit mooie project, Annemarie van den Berg en Tanja Koning, een feestelijke publicatie uitgebracht in de vorm van een krant. Het is een ware viering van de kracht van het collectief! 

Spread uit de krant Collective Making
Spread uit de krant Collective Making

De kracht van het collectief

Annemarie van den Berg, één van de externe programmabegeleiders en oprichter van kunstcollectief Pink Pony Express, benadrukt het groeiende aantal studenten dat ervoor kiest om als collectief af te studeren en gezamenlijke werkruimtes te huren. “Samen sta je sterk. De kracht van collectiviteit gaat verder dan enkel samenwerken; het brengt meer ideeën, een support system voor gedeelde zorgen en onzekerheden, en de mogelijkheid om grotere projecten te realiseren.”

Over de publicatie

De krant biedt jou als student of professional allerlei inzichten en handvatten over collectiviteit in de kunst. Dus wil je je hierin verdiepen, verbreden, of door laten inspireren, dan is dit een echte must-read!

Collective Making en Kunst is Collectief

De krant heeft twee voorkanten: het deel 'Collective Making' toont alle programma's die zijn uitgevoerd bij art & design in Arnhem, met veel beeldmateriaal en inzichten. Wanneer je de krant halverwege omdraait, heet de krant 'Kunst is Collectief' en dan krijg je alles over de gelijknamige podcastserie te zien. In het midden zie je een sectie met de lessons learned. “We doen immers onderzoek en delen in die context graag wat we hebben geleerd over collectiviteit”, vertelt Annemarie. Het unieke concept van de publicatie weerspiegelt de veelzijdigheid en diepgang van het collectieve werk.

“Het voelde voor ons logisch om de inzichten, het maakplezier en de mooie gesprekken die we onder de noemer ‘Kunst is Collectief’ opnamen met online kunstmagazine Mister Motley, te bundelen in een naslagwerk dat voor iedereen beschikbaar is”, aldus Annemarie.

Programma's en leerervaringen

Een muurschildering van 16 bij 4,5 meter, een wekelijkse ontdekkingstocht langs de Rijn, het formeren van een tijdelijk collectief, het herontdekken van een gebouw en het radicaal gelijkwaardig samenzijn als startpunt van kunstonderwijs… De programma’s van Collective Making omvatten allerlei activiteiten op verschillende afdelingen, waarbij collectieven, kunstenaars, wetenschappers en zelfs ontdekkingsreizers werden betrokken om hun ervaringen en vaardigheden over te brengen. De lessons learned benadrukken het belang van vertrouwen in meerstemmigheid en het vergroten van gebaren om de collectieve stem te versterken.

“De kracht van collectiviteit gaat verder dan enkel samenwerken: het brengt meer ideeën, een support system voor gedeelde zorgen en onzekerheden, en de mogelijkheid om grotere projecten te realiseren.”
Annemarie van den Berg, programmaleider Collective Making

Feestelijke afsluiting en toekomstplannen

De krant is op 14 december gedrukt en dat werd goed gevierd! Heb je nog geen exemplaar kunnen bemachtigen? Je vindt de krant in de mediatheek bij ArtEZ in Arnhem, én online (zie hieronder). Ga je een fysiek exemplaar ophalen? Dan wacht er iets leuks op je: als extraatje zijn er 500 gymlintjes - een herkenbaar symbool van Collective Making - beschikbaar bij de eerste 500 publicaties.

Bekijk de krant online

De krant is hier te bekijken (tip: zet 'm op fullscreen) én te downloaden:


Culture Making: de toekomst van Collective Making

Het vierjarige project gaat door onder de noemer 'Culture Making', waarbij ArtEZ Academie voor Art & Design Arnhem ruimte creëert voor ontmoetingen en samenwerking. Het collectief heeft niet alleen iets gevierd; het heeft een blijvende impact op de kunstgemeenschap.