Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Moving Image student Yannic maakt docu over Twentse tradities

  • Vormgeving

Yannic Nierkens is laatstejaars student Moving Image aan de AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede. In Tubantia verscheen op 31 januari 2024 een mooie longread over zijn werk: een documentaire die de Twentse tradities belicht. In zijn documentaire Alles heeft zijn tijd probeert Yannic antwoord te krijgen op de vraag: waarom hebben we tradities en wat betekenen ze voor Twente?

GESPOT: Moving Image student Yannic maakt docu over Twentse tradities

Tijdens zijn tijd als student ontdekte Yannic dat hij eigenlijk alleen maar studenten om zich heen had. Hij leefde in een studentenbubbel. In Tubantia legt Yannic uit: "Wat daarbuiten is, bestaat eenvoudigweg niet. Ouderen lijken mensen van een andere planeet. Ergens diep in mij groeide het besef dat er hier iets niet klopt. Wie zijn die oudere generaties eigenlijk en kan ik de kloof met hen overbruggen? Vanuit die vraag ben ik uiteindelijk uitgekomen bij het fenomeen van die vele Twentse tradities. Als er ergens ouderen te vinden zijn, dan is het wel daar.”

Natuurlijk zullen er altijd weer nieuwe ouderen komen, maar een traditie zonder jongeren mist de dynamiek die juist zo nodig is om de boel levend te houden."
Yannic Nierkens in Tubantia

Op zoek naar Twentse tradities

Met zijn camera ging Yannic op pad. Hij bezocht onder andere de midwinterhoornblazers van Oldenzaal, Lonneker molen en de boerendansers van De Krekkel. Een van de conclusies? Tradities hebben we hard nodig in een samenleving die zo versplinterd is.

Meer informatie