Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Muziektherapie
Menu Muziektherapie

Aanmelden en toelating

Aanmelden en toelating

Als je de master Muziektherapie wilt volgen, meld je je eerst aan voor de audities. Lees stap voor stap hoe je dat doet en wat je allemaal kunt verwachten. Ook vind je hier belangrijke data en deadlines, en handige tips om je voor te bereiden. 

Aanmelden voor toelating

Je meldt je aan voor deze opleiding via Studielink. Lees hieronder eerst de toelatingsprocedure van de master Muziektheater door en kijk hier voor algemene informatie over toelating doen bij ArtEZ. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging per e-mail van ArtEZ Sttudentenzaken. Daarna ontvang je van de opleiding meer informatie over de toelating.

Meld je aan via Studielink

Belangrijke data en deadlines

Omdat de toelatingsexamens voor deze opleiding met jou worden afgestemd, zijn er geen vaste data voor de audities. Wel goed om te weten dat de audities plaatsvinden tussen februari en mei. Heb je in de tussentijd vragen? Neem dan contact op met de opleiding.

Toelatingscriteria

Als je de master Muziektherapie wilt volgen, dan moet je ten minste voldoen aan deze toelatingscriteria:

Heb je vragen over de toelatingseisen, of ben je niet helemaal zeker of je aan deze eisen voldoet? Neem dan gerust contact met ons op via conservatorium.enschede@artez.nl. We denken graag met je mee. 

Aanmeldprocedure: dit kun je verwachten

Stap 1: aanmelden via Studielink 

Eerst meld je je aan via Studielink. Afhankelijk van waar je woont en in welke fase van je studie je zit, moet je een aantal belangrijke documenten indienen. Dit zijn onder andere een kopie van je paspoort en je bachelordiploma. Studielink helpt je hier stap voor stap doorheen. 

Stap 2: schrijf je studieplan

Je haalt het meeste uit deze opleiding als je vooruit plant en je je tijdens je studie blijft oriënteren. Daarom vragen we je om een persoonlijk studieplan voor toelating te schrijven, waarin je je motivatie voor het volgen van een masteropleiding muziektherapie en jouw plannen voor het ontwikkelen van je muziektherapeutische vaardigheden beschrijft.  

Hulp en tips nodig bij het schrijven van een studieplan? De toelatingsgids voor de master Muziektherapie kan dan van pas komen. In deze gids vind je tips, richtlijnen en vragen die je kunnen helpen bij het samenstellen van jouw ideale perfecte studieplan. 

Toelatingsgids master Muziektherapie (pdf)

Als je eruit bent waar jouw studieplan over gaat, kun je het op papier zetten. De masteropleiding Muziektherapie heeft een format dat je kunt gebruiken om je studieplan te schrijven. Hieronder kun je het format voor zo'n studieplan downloaden. Let wel: er zijn twee verschillende formats voor een studieplan: één voor het voltijdstraject, en een voor het deeltijdstraject. Meer informatie over het verschil tussen deze trajecten vind je op de studiepagina. Je kunt je studieplan bij je inschrijving uploaden. Gezien de gehele masteropleiding Engelstalig is, dient het studieplan ook in het Engels te worden ingevuld.  

Format voor het studieplan voor het  voltijdstraject (pdf) 

Format voor het studieplan voor het deeltijdstraject (pdf) 

Stap 3: toelatingsexamen

Als je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor het toelatingsexamen. Het examen bestaat uit twee elementen: een motivatiegesprek en een live muziekauditie. Voor beide elementen wordt van je verwacht dat je iets voorbereidt of presenteert, lees daarom de tekst aandachtig door, zodat je niets mist. 

  • Het motivatiegesprek is gebaseerd op het door jou ingediende studieplan en duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens dit gesprek ga je dieper in op je ideeën en plannen voor je afstuderen.  Je voert het gesprek met het hoofd van de opleiding en andere stafleden. Zij bepalen of je plannen voldoen aan het toelatingsniveau van de masteropleiding. Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je diep kunt ingaan op je persoonlijke missie: wat is je doel, je missie, je ambitie? Welke veranderingen wil je teweegbrengen met muziek? Alle leeftijden en achtergronden zijn welkom: hoe diverser onze muziektherapiegemeenschap, hoe meer we met en van elkaar kunnen leren.

    Leesvoorbereiding

    Voor het motivatiegesprek willen we graag dat je een van de artikelen over muziektherapie kiest en leest. Je kunt ze hier downloaden, maar we sturen ze je ook van tevoren toe. Tijdens de motivatiegesprekken vragen we je om in je eigen woorden:

    • het hoofdonderwerp van het onderzoek te verwoorden;
    • de gekozen aanpak voor het gekozen onderzoeksonderwerp toe te lichten;
    • de belangrijkste resultaten van het onderzoek te benoemen;
    • je kritische mening te over dit artikel te geven.

    Een meer gedetailleerde omschrijving van wat te verwachten tijdens het motivatiegesprek, de artikelen die we je vragen om te lezen én meer informatie over de muzikale auditie vind je via onderstaande button

    Richtlijnen toelatingsexamen master Muziektherapie (pdf)

  • De muziekauditie vindt op locatie of online plaats tijdens je motivatiegesprek en duurt ongeveer 15 minuten. Voor de auditie willen we graag dat je drie muziekstukken voorbereidt, waarin je je muzikaliteit kunt laten horen door middel van verschillende muzikale aspecten, namelijk: 

    1.  Een zelfgekozen nummer met akkoordprogressies en wisselende maatsoorten 
    2. Improvisatie met wisselende begeleiding en stijlen
    3. Een muziekstuk op je eigen instrument

    Een meer gedetailleerde omschrijving van hoe je voor te bereiden op deze muziekauditie, het motivatiegesprek én de artikelen die je ter voorbereiding kunt lezen vind je via onderstaande button.

    htlijnen toelatingsexamen master Muziektherapie (pdf)

Stap 5: Toelating  en inschrijving

Nadat je auditie hebt gedaan, hoor je binnen drie werkweken of je bent toegelaten. Als je bent toegelaten, ontvang je meer informatie over hoe je je vervolgens kunt inschrijven.

Meer informatie?

Ben je geïnteresseerd in de opleiding, heb je vragen of wil je meer weten over de toelating? Neem dan contact met ons op via conservatorium.enschede@artez.nl.