Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Muziektherapie
Muziektherapie, Neurological Music Therapy Training. Foto door: Marlies Bosma

Muziektherapie

Muziektherapie, Neurological Music Therapy Training. Foto door: Marlies Bosma
  • Master
  • 1 of 2 jaar (vt/dt)
  • Engels
  • Enschede

Als muzikant of muziektherapeut begrijp je de kracht van muziek. In de internationale masteropleiding Muziektherapie leer je hoe je de effecten van jouw muziektherapie kunt onderbouwen en aantonen door middel van onderzoek. Je verdiept je in de neurowetenschap achter muziektherapie, specialiseert je in de technologische aspecten ervan, en ontwikkelt je eigen unieke onderzoeksproject. En dat alles in de bruisende, muzikale en unieke omgeving van het conservatorium in Enschede.

Ontdek meer

  1. Facebook
  2. Instagram
Muziektherapie

Waarom kiezen voor de master Muziektherapie?

Floreer in een internationale setting

Je krijgt volop de kans om samen te werken met - en te leren van - nationale en internationale docenten, ervaren professionals en gastdocenten.

Een unieke afdeling

Je maakt deel uit van een unieke afdeling Muziektherapie, met een bacheloropleiding, pre-masteropleiding, masteropleiding en een lectoraat Muziektherapie, allemaal onder één dak!

Leer alles over de neurowetenschap achter muziek

Deze masteropleiding staat bekend om haar nadruk op neurowetenschap, en leer je als student dus alles over de neurowetenschap achter muziektherapie.

Neem deel aan gemeenschapsprojecten

Je werkt mee aan projecten voor gemeenschapstherapie en doet onderzoek naar muziektherapie en culturele gevoeligheid.

Focus op muziek en muziektechnologie

Je werkt nauw samen met andere studenten binnen het conservatorium, en verkent samen met hen de nieuwste muziektechnologieën en hun relevantie voor muziektherapie.

Ontwerp je eigen studieplan

Je stelt een persoonlijk studieplan op dat gericht is op je professionele en persoonlijke groei binnen de specialisatie van jouw keuze.

Onderbouw jouw muziektherapie met praktijkgericht, neurowetenschappelijk onderzoek

Ben je een muzikant of muziektherapeut, en wil je graag jouw muziektherapie-praktijk opbouwen of verstevigen met onderzoek? Dan is deze masteropleiding iets voor jou. Misschien wil je je richten op de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg, of onderzoek je een bredere toepassing van muziek in de zorg voor pasgeborenen en IC-patiënten. Sinds 2023 biedt deze masteropleiding ook muziektherapeutische onderzoeksplaatsen in residentie aan met aan met mensen die lijden aan het syndroom van Korsakov. Welke weg je ook kiest, de master Muziektherapie van ArtEZ helpt om jouw unieke stem en specialisatie als muziektherapeut te ontdekken en te verdiepen, en jouw praktijk en interventies te verstevigen en onderbouwen met praktijkgericht onderzoek.

Met de masteropleiding Muziektherapie leer je hoe je de effecten van jouw muziektherapie kunt aantonen en onderbouwen met neurowetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek. Je ontwikkelt tijdens de opleiding je eigen, originele onderzoeksproject en krijgt begeleiding in het schrijven voor- en publiceren in – wetenschappelijke journals binnen de muziek,- en vaktherapie. Ook ontwikkel je je vaardigheden in hoe je jouw muziektherapeutische methodes, interventies en onderzoek nog beter kunt overbrengen, zowel aan je cliënten als aan je collega-vaktherapeuten. 

Ik heb als muziektherapeut gewerkt in een verpleeghuis met mensen die lijden aan dementie en volwassenen met een lichamelijke handicap. Ik wilde meer weten over wat muziektherapie voor deze mensen kan betekenen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de masteropleiding te volgen.
LIZZY DINGHS, alumnus Muziektherapie  
 

De master Muziektherapie houdt zich aan internationale normen, waaronder die van de American Music Therapy Association en de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT).