Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Muziektherapie
Menu Muziektherapie

Community

Community

De master Muziektherapie van ArtEZ maakt deel uit van een gevestigde en unieke gemeenschap. Je neemt deel aan praktijkprojectweken en activiteiten met medestudenten met verschillende artistieke en culturele achtergronden: studenten van andere masteropleidingen van het ArtEZ Conservatorium in Enschede. De diversiteit aan partners en de mogelijkheden tot samenwerking zorgen voor een dynamische en veelzijdige omgeving, een perfecte plek om als professional te groeien. 

Een internationaal programma 

Als internationale masteropleiding verwelkomen we studenten uit alle culturele en religieuze groepen. Ethiek en respect voor diversiteit staan centraal in onze visie. Onze opleiding is geworteld in gedeeld en uniek auteurschap gericht op het innoveren, ontwikkelen en vormgeven van de impact van muziektherapie op individuen en de samenleving, om zo overal ter wereld samenlevingen op te bouwen die veerkrachtiger en rechtvaardiger zijn. De master bereidt je voor op samenwerking met andere professionals in jouw werkveld: cliënten en therapeuten, pedagogen, wetenschappers, muzikanten, andere kunstenaars en zorgmedewerkers. We denken samen na over verschillende culturele perspectieven en overtuigingen om je perspectief op de rol van muziek en zorg voor mensen te verruimen, en je bewust te worden van je eigen intrinsieke waarden, referentiekader en die van anderen. 

Masterstudent Muziektherapie. Foto door: Christein van Hoffen

 

(Inter)nationaal partnerschap 

Als masterstudent Muziektherapie krijg je een opleiding op hoog niveau van nationale en internationale deskundige clinici, lectoren en gastdocenten. De opleiding werkt samen met verschillende nationale en internationale medische, gezondheidszorg- en onderwijsinstellingen, ngo's en onderzoekspartners 

Muziektherapeuten zijn voorvechters van het creëren van een betere wereld door hun passie voor muziek, menselijkheid en wetenschap. 

CAMILA PFEIFFER, hoofd van de masteropleiding Muziektherapie

 

Uitvoerende en vormgevende identiteit

Tijdens de ArtEZ Master Muziektherapie ligt de focus op muzikale competenties, de professionele en persoonlijke ontwikkeling van de student, wetenschappelijk en innovatief denken, professionaliteit, samenwerking en culturele gevoeligheid. Gedurende het programma zul je nadenken over en onderzoek doen naar je identiteit als muziektherapeut en je leiderschapsvaardigheden. Met welke van deze kun je jezelf identificeren?  

  • De masteropleiding Muziektherapie biedt je de mogelijkheid om muziek vanuit verschillende perspectieven te verkennen en daarmee muziektherapeutische interventies te bevorderen en te innoveren. Via muziektechnologie of interdisciplinaire samenwerkingsverbanden in kunstonderzoek met studenten van andere masteropleidingen van ArtEZ kun je je passie voor innovatie versterken. 

  • Specifieke maar flexibele kennis, het vermogen om je aan te passen aan de behoeften van de klant, en het vermogen om je de meerlaagse ontwikkeling van het vakgebied voor te stellen: dit zijn geavanceerde vaardigheden die cruciaal zijn voor de muziektherapeut die zich wil specialiseren en verdiepen in één specifiek klinisch gebied, benadering, populatie of onderzoeksvraag. 

  • Muziek en muziektherapie zijn krachtige middelen voor het opbouwen, empoweren en versterken van gemeenschappen. Gemeenschapsmuziektherapie heeft als insteek het welzijn van mensen te vergroten door hen samen te brengen, waarbij altijd rekening wordt gehouden met hun (culturele) achtergrond en sociale behoeften. Gemeenschapsbouwers passen muziek toe in groeps- en sociale context en zoeken naar een manier om met het effect van muziek en de duurzaamheid van projecten meer rechtvaardigheid te creëren. Sommige van onze studenten hebben muziektherapieprojecten uitgevoerd met verschillende gemeenschappen in Nederland, Duitsland, Lesbos, Griekenland, Soedan en Roemenië. 

    Een inspirerend voorbeeld van Gemeenschapsmuziektherapie, is het afstudeerwetrk van Digna Huinink. Bekijk de video over haar werk hiieronder

Studenten tijdens de Neurological Music Therapy Training. Foto door: Marlies Bosma