Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Bachelor
Menu Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Toelating

Toelating

Vind je het leuk om beeldend bezig te zijn? Wil je je artistieke creatieve vaardigheden inzetten voor jezelf én de ander, om zo van betekenis te kunnen zijn in de maatschappij? Ben je nieuwsgierig en open-minded en heb je het lef om te experimenteren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen van Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Arnhem.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink

Direct aanmelden bij Studielink

Of lees hieronder eerst de toelatingseisen.

Studeren tijdens Corona

Lees de veelgestelde vragen en antwoorden over studievoorlichting, toelating en studeren bij ArtEZ tijdens corona. 

Toelatingseisen

 Om de studie DBKV van ArtEZ in Arnhem te kunnen volgen moet je aan enkele diploma- en taaleisen voldoen. Houd rekening met de volgende voorwaarden:

 • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma. Het profiel cultuur en maatschappij bij havo of vwo is geen vereiste, maar kan wel een voordeel zijn. Hetzelfde geldt voor een creatieve opleiding in het mbo: het is geen voorwaarde, maar wel handig en waardevol;
 • Voor deze Nederlandstalige studie gelden taaleisen
 • Je moet toelatingsexamen doen en dit examen afsluiten met een positieve beoordeling.

Toelatingseisen deeltijdprogramma en op maat-programma

Deze studie is ook in deeltijd te volgen. Voor de deeltijdopleiding gelden dezelfde toelatingseisen als voor de voltijdse bachelor.

Voor afgestudeerden van een hbo kunstvakopleiding (Kuo) Fine Art of Vormgeving en voor afgestudeerden aan een tweedegraads docentenopleiding Tekenen, Handvaardigheid of Textiele werkvormen is er het programma Docent BKV op maat. Zij worden vrijgesteld van het toelatingsexamen en volgen alleen een intakeprocedure.

Aanmelding

Om je aan te melden voor het toelatingsexamen, ga je naar Studielink en maak je een account aan. Nadat je je hebt aangemeld via Studielink, krijg je een e-mail van de afdeling Studentenzaken van ArtEZ.

Daarnaast krijg je een e-mail van de opleiding. Hierin staat informatie over de datum waarop je op de academie wordt verwacht en over de toelatingsprocedure. Ook staan daarin een link naar de thuisopdrachten en een vragenlijst. Vul de vragenlijst online in. Download en maak de thuisopdrachten en neem ze mee naar het toelatingsexamen. Neem ook je portfolio mee.

Portfolio

Om toegelaten te worden tot de studie vinden we het belangrijk dat je werk laat zien dat je de afgelopen drie jaar thuis, op school of in cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak als ruimtelijk werk zijn, bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren, posters, etc. Als meenemen lastig is, fotografeer je werk dan voeg het samen in een pdf-bestand (foto’s van 72 dpi volstaan).

Neem werk mee dat een representatief beeld geeft van je creatieve activiteiten. Neem ook ontwerpen en schetsen mee die inzicht geven in het maakproces. Zorg dat je je werk kunt toelichten.

Aanmeldingsdata

 • Zaterdag 6 februari 2021
 • Zaterdag 27 maart 2021
 • Zaterdag 29 mei 2021 

Toelatingsexamen

Bij het toelatingsexamen willen we zicht krijgen op jouw motivatie voor de opleiding en op je beeldende, artistieke en communicatieve talenten. Hiermee onderzoeken we je kansen om in de studie te slagen.

We toetsen:

 • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit waarneming en concept. Hierbij letten we ook op zaken als inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal en de eigenheid die uit je werk spreekt.
 • Je communicatief vermogen. Hoe communicatief vaardig ben je, in hoeverre kun je je fascinatie en inspiratie delen en daarover in gesprek gaan? Op welke manier kijk je kritisch naar je eigen activiteiten en hoe analyseer je die?
 • Je vermogen tot kritische reflectie op beelden. Hierbij letten we op een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied.

Het toelatingsexamen vindt plaats op een zaterdag, op de academie in Arnhem. Wanneer dit door de situatie rondom COVID-19 niet mogelijk is, zal het toelatingsexamen digitaal worden afgenomen.

Toelatingsexamen op de academie

Het toelatingsexamen op de academie ziet er als volgt uit:

Voorafgaand:

 • vul je de vragenlijst in;
 • stel je een portfolio samen;
 • maak je de thuisopdrachten (een reflectie-opdracht en een maak-opdracht).

Toelatingsexamen zelf op zaterdag:

 • Het toelatingsexamen duurt de hele dag (van ongeveer 9.30 – 16.00 uur) en vindt plaats in Arnhem op de academie.
 • Je hebt een gesprek met de toelatingscommissie waarin je spreekt over je motivatie om hier te studeren. Ook worden tijdens dit gesprek je portfolio en de thuisopdrachten bekeken en besproken.
 • Je werkt aan een beeldende opdracht die je aan het eind van de dag presenteert.
 • Aan het eind van de dag hoor je de voorlopige uitslag van het toelatingsexamen.

Digitaal toelatingsexamen 

Het digitale toelatingsexamen ziet er als volgt uit:

Voorafgaand:

 • vul je de vragenlijst in;
 • stel je een portfolio samen;
 • maak je de thuisopdrachten (een reflectie-opdracht en een maak-opdracht); en
 • digitaliseer je jouw portfolio en thuisopdrachten en stuur je deze op.

Toelatingsexamen zelf op zaterdag:

 • Deze digitale toelating vindt plaats via ZOOM. Zorg dat je dat programma minimaal een dag eerder hebt geïnstalleerd (en getest). Dat doe je via https://zoom.us/signup  (gratis).
 • Op een van tevoren bepaald tijdstip heb je een gesprek van twintig minuten. Ongeveer een week van tevoren ontvangt je hiervoor informatie en een uitnodiging.
 • Tijdens het gesprek (met de toelatingscommissie) spreek je over je motivatie om hier te studeren en bespreken we het portfolio en de thuisopdrachten die al door de commissie zijn bekeken.
 • Aan het eind van de dag krijg je een telefoontje en hoor je de voorlopige uitslag van het toelatingsexamen.

Uitslag en geldigheid

De uitslag van het toelatingsexamen wordt bepaald op basis van vastgestelde criteria en wordt gebaseerd op de thuisopdrachten, het gesprek, je portfolio en (zo mogelijk) de beeldende opdrachten tijdens de examendag op de academie. Na de toelatingsprocedure adviseert de toelatingscommissie de Examencommissie of je wel of niet wordt toegelaten.
Je krijgt binnen drie weken na het toelatingsexamen bericht of je bent toegelaten. In geval van afwijzing proberen we je inzicht te geven in de redenen daarvoor.

De opleiding DBKV kun je bij ArtEZ op twee locaties volgen: in Arnhem en in Zwolle. Je mag maar op een van beide locaties toelatingsexamen doen. Ben je aangenomen, dan kun je eventueel nog switchen, want je toelating geldt voor zowel DBKV Zwolle als DBKV Arnhem. Als je je wilt aanmelden voor de toelatingsprocedure van een andere opleiding of specialisatie, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen

Nieuwsgierig of DBKV of een andere beeldende opleiding bij je past? Kom naar de open dag van Art & Design in Arnhem of volg een van de volgende vooropleidingen:

 • Vooropleiding Art & Design Arnhem

In achttien zaterdagen krijg je een goed beeld van de verschillende studierichtingen bij de Academie voor Art & Design en werk je aan je portfolio. Na de vooropleiding weet je welke studierichting bij je past en ben je goed voorbereid op toelatingsprocedure. Aan het begin van het programma is er veel aandacht voor jouw algemene beeldende vorming om vervolgens steeds specifieker in te gaan op de vakgebieden waar je in Arnhem een studie in kunt volgen: Fine Art, Fashion Design, Product Design, Graphic Design, Design Art Technology en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. 

 • Oriëntatiecursus Art & Design

Wil je je eigen artistieke mogelijkheden ontdekken en weten of een beeldende studie bij je past? Volg dan de oriëntatiecursus Art & Design. Na deze cursus van 18 ochtenden kun je doorstromen naar de Vooropleiding Art & Design.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink

Direct aanmelden bij Studielink