Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Menu Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Na je studie

Na je studie

Hoe je jouw artistieke en educatieve kant gaat inzetten in het werkveld, hangt af van je eigen voorkeuren en de keuzes die je in de opleiding hebt gemaakt. Je kunt voor de klas staan én voor het buitenschoolse veld aan de slag.

Titel en volledige lesbevoegdheid

Na de studie mag je de titel Bachelor of Education (BEd) voeren en heb je een volledige lesbevoegdheid. Hiermee kun je aan de slag op alle niveaus van het onderwijs, maar ook buiten het onderwijs (denk aan musea, culturele instellingen, kunstenaarsinitiatieven, festivals en online platforms). De beroepspraktijk is heel divers, onze oud-studenten werken vaak niet alleen als docent maar ook als maker, educator of curator.

Deze studie is in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) te vinden onder code 39100. De formele opleidingsnaam, waaronder deze studie bekend is bij het CROHO, is Bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Deze CROHO-naam komt op je diploma te staan.

Baankansen

Dit kun je worden

Veruit de meeste afgestudeerden van Docent Beeldende Kunst & Vormgeving werken in het onderwijs, met name in het voortgezet onderwijs en op creatieve opleidingen in het mbo (Bv St Lucas, Cibab, ROC A12 etc.). Er zijn ook veel oud-studenten actief in de kunstwereld buiten het onderwijs, in verschillende functies op heel uiteenlopende plekken waar kunst en educatie samen komen. Hieronder staan voorbeelden als illustratie van wat je zou kunnen worden na de opleiding:

  • Heske ten Cate, artistiek directeur van Nest in Den Haag en programmamaker voor de VPRO (Podcast Naakt op een kleedje en programma Scrollodex, beide samen met Yuki Kho)
  • Ellis Kat, directeur kunstinstelling Nieuw Dakota in Amsterdam-Noord
  • Luca van Slagmaat, programmanager van de Mokum Maakcoalitie en docent beeldend aan de PABO van de Haagse Hogesechool
  • Fenne Saedt, artistiek leider van RUIS Nijmegen en curator en moderator bij onder meer de kunstiniatieven Post in Nijmegen en Studio Omstand in Arnhem
  • Frank Blommestijn, beeldend kunstenaar bij Frank en Michiel en programmamaker bij Post-Arnhem
  • Anne Hermsen, docent beeldende vorming bij SSGN en curator bij Oddstream
  • Jolien Visser, projectleider van Broedsels, kunstacademie voor kinderen
  • Geerte van Beers, cultuurcoach Openbare Bibliotheek Amsterdam
  • Matteo Bal, animator bij de Volkskrant en eigenaar animatiestudio Balrus
  • Hannah Goedhart, beeldend kunstenaar en werkzaam als kunstworkshop docent op basisscholen, middelbare scholen en kunstcentra.
  • Bart Laport, Video-editor en cameraman bij Eyes & Ears
  • Vera Schepers, Co-founder Makers on the move, Praktijkdocent FabLAB Arnhem
  • Lieneke Hulshof, curator Currents#9 en hoofdredacteur Mister Motley Magazine
  • Kevin Wassink, videograaf en editor bij Studio Astrum (Astrum College)
  • Mattea Versteeg, cultureel ondernemer en educator bij Kröller-Müller Museum
  • Larissa Cichy, adviseur onderwijs bij Cultuur Oost

Breed werkveld

Na de opleiding Docent Beeldende Vorming heb je toegang tot een heel breed werkveld. Je kunt als kunsteducator zowel binnen als buiten het onderwijs aan de slag, in dienstverband of als freelancer. De beroepspraktijk is heel divers, onze alumni werken vaak niet alleen als docent maar ook als maker, educator of curator.

  • Dit zijn de alumni van Docent Beeldende Kunst & Vormgeving. 

Aan het werk in het onderwijs

Binnen het onderwijs kun je werken in het primair onderwijs, het speciaal onderwijs, de eerste fase van het voortgezet onderwijs, de bovenbouw van het vmbo en tweede fase van het voortgezet onderwijs (vo)/voorbereidend hoger onderwijs (vho). Je kunt in het onderwijs werken als docent beeldende vorming, maar bijvoorbeeld ook als ckv-docent, docent kunst algemeen, docent kunstgeschiedenis, docent mediavormgeving of docent tekenen. Daarnaast ben je als gediplomeerd docent beeldende kunst en vormgeving bevoegd om les te geven in het mbo en het hbo. Je diploma is een brede onderwijsbevoegdheid. 

Kunsteducatie buiten het onderwijs

Met je diploma kun je ook aan de slag in het kunsteducatieve werkveld. Binnen de instellingen in dit werkveld kan je zowel beleidsmatige, coördinerende als meer uitvoerende rollen vervullen. Te denken valt aan: musea, culturele instellingen, kunstenaarsinitiatieven, festivals en online platforms.

Doorstuderen?

Na de opleiding DBKV kun je verschillende masteropleidingen volgen. Denk bijvoorbeeld aan de master Kunstgeschiedenis, de master Kunsteducatie of IMAE (International Master Artist Educator). Voor sommige masters moet je eerst een premaster volgen.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink